17 юни 2011 г.

Безвъзмездно предоставяне на средства от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и посланикът на Норвегия в България г-жа Тове Скарстейн подписаха два документа за безвъзмездно предоставяне на средства.
С подписването на Меморандума за разбирателство относно изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. и Меморандума за разбирателство относно изпълнението на Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 г. България ще получи средства в размер на 126,6 млн. евро.
По Норвежкия финансов механизъм на България ще бъдат предоставени 48 млн. евро. Договорената сума по Финансовия механизъм за Европейското икономическо пространство е 78,6 млн. евро.
В рамките на двете програми ще се подкрепят проекти в областите здравеопазване, образование, консервация и възобновяване на културното и природно наследство, иновации за зелена индустрия, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, взаимодействие в рамките на Шенген и противодействие на трансграничната и организирана престъпност и др.
 „Достъп до финансирането по този механизъм за развитие на практика ще имат всички-държавни институции, общини, неправителствени организации, фирми”, поясни министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.
Посланикът на Норвегия г-жа Тове Скарстейн отбеляза добрите резултати, постигнати с изпълнените до сега проекти и изрази увереността си, че разходването на тези средства допринася за социалното сближаване и икономическото развитие на нашата страна. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар