7 март 2012 г.

НАЦИОНАЛНАТА ПОТРЕБИТЕЛНА КООПЕРАЦИЯ НА СЛЕПИТЕ - В ПОЛЗА НА ХОРАТА С УВРЕДЕНО ЗРЕНИЕ


По инициатива на Международния кооперативен алианс 2012 г. бе обявена за Международна година на кооперациите. На 12 януари от територията на България излетяха в небето 100 хиляди балона със знака на Международната година и логото КООП. 
НПК на слепите също отбеляза този старт, като група член-кооператори и служители пуснаха в небето около 200 балона. В прояватa се включиха и няколко дечица от училището за деца с нарушено зрение. Видеоклипът на кооперацията бе класиран на първо място в цялата  система  сред 800 кооперации, което е голям успех за авторите.
Дългогодишният председател на кооперацията – Михаил Кърлин сподели: „Tази година е многообещаваща  за кооперациите, защото кооперативния бизнес модел предлага решение на предизвикателствата, пред които сме изправени всички ние. Тя ще насърчи всички заедно да допринесем за изграждането на един по добър свят.”
Кооперативното движение в България се развива повече от 110 години. На Генералната асамблея на кооперациите, състояла се в гр. Канкун, Мексико бе избран Петър Стефанов за член на Изпълнителния комитет.
НПК на слепите вече 67 г. работи за доброто на хората с увредено зрение. Извървяният път показва, че през всичките тези години Управителният съвет на кооперацията е успял да съхрани създаденото и да го развива. Сега в кооперацията членуват 2339 души и само през 2011 г. са трудоустрени  нови 80 член-кооператори. Това са предимно млади хора, обикновено студенти. Раздадени са и социални помощи на нуждаещи се и  са подкрепени много инициативи, свързани с издателска дейност, културни и спортни прояви. Във връзка с Първия учебен ден УС раздава помощи и на  учениците, родителите на които са член- кооператори. Посетени са повече от 80 тежкоболни кооператори. Заслужава внимание името на Иван Обецанов, който през последните години е успял да намери нови хора за кооперацията, благодарение на добрите контакти с Бюрата по труда и Регионалните служби за социално подпомагане.
Голям успех за служителите от кооперацията е, че през последните години са спечелени два проекта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”от Европейския социален фонд. Те са на стойност около половин милион лева.
Единият от проектите е „Заедно можем повече”. Той е бил свързан с подпомагане на социални предприятия. Благодарение на този проект са създадени 13 регионални центъра за осъществяване на контакти по места.
Вторият проект е бил насочен към социалните услуги и се е казвал ”Светлина в душите”. Изграден е бил Център за рехабилитация в столицата и са били обучени 114 души, вместо предвидените 50. Голям интерес е бил предизвикан към компютърната грамотност, чуждите езици, готварството, мобилността ,зрителната  рехабилитация и курсовете по лечебен масаж.
В условията на криза НПК на слепите успя да докаже, че когато хората искат, те работят упорито и резултатите не закъсняват. Благодарение на своята инициативност, мобилизираност, УС е направил немалко през отчетния период  за създаване на добри контакти между хората в цялата страна, за големия им интерес към обучение през целия живот.
А това е наистина впечатляващо! 

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар