9 юли 2012 г.

Живков на бай Тодор Чакръкчията: Браво, адаш!


Татко нямаше училище, откъде се пръкнаха толкова негови „ученици” - иронично пита неговият наследник Паско Райчев

Предава ли се дарбата по наследство? В случая с Паско Райчев категоричният отговор на този въпрос е „да”. Дългогодишният масажист – рехабилитатор със сигурност е наследил дарбата да премахва болката за секунди от своя баща – бай Тодор от Хасково, най-известният чекръкчия в България. А пък бай Тодор е взел уменията от своя баща Райчо, дядото на Паско, пише днес хасковския вестник „НОВИНАР ЮГ“ /това е линк към публикацията  http://novinarug.com/news/?p=29289 /. 
Всъщност именно родовата дарба, предавана от баща на син, е в основата Паско Райчев  да завърши специалност „Рехабилитация” в София. Още с вземането на последния изпит е назначен в АФД „Тракия” – Пловдив. Повече от 30 години Паско е масажист – рехабилитатор в различни спортни отбори, както и национални гарнитури. 
Дългата и богата професионална биография е само един от показателите за неговите умения. Най-точният показател за способностите му са хората, които всеки ден се тълпят пред частния кабинет на Паско в Пловдив /разположен в къща на улицата между клиника „Тримонциум” и Пловдивския университет/. Повечето от посетителите се обръщат към рехабилитатора с „докторе”. Титла, спечелена, не с диплома, а с народната признателност. 
„Преди 20 години за първи път посетих Паско, заради проблеми с крайниците, вследствие падане от дърво”, разказва Христо Георгиев Христов, един от чакащите пред кабинета. 85-годишният пенсионер е завеждал музикалната редакция на радио Пловдив и е бил преподавател в Музикалната академия.  Сега идва специално от София, защото има проблем с рамото - не може да си вдигне лявата ръка. „Сигурен съм, че Паско със своите магически ръце ще ми помогне за секунди, както направи и преди 20 години”, категоричен е Христо. 
Със същата увереност говори и 22-годишната Венета Петкова, студентка в Пловдивския университет. Момичето от Хасково има болки в кръста и треньорът и по хандбал Павел Дженев е насочил към рехабилитатора. А Катя Христова, която чакаше, заради болки в коляното, сподели: „Преди 2 години отидох чак до Велинград, там Паско беше с отбора на „Ботев”. Сецнах си кръста и не можех да търпя, докато се върне в Пловдив. Преди 5 години пък Паско дойде вкъщи, защото не можех да стъпя на крака си – изкълчих си глезена. Пипна го леко и след минути вече ходих”.   
Най-честите проблеми, заради които хората търсят помощта на Паско, са дископатии, захапване в кръста, гърба, сецване, изкривен врат, изкълчване или други заболявания на ставите, все неща свързани с опорно-двигателния апарат. Много пъти като масажист – рехабилитатор той е връщал отново в игра спортист с изкълчен глезен. След като буквално за секунда намести ставата.
Това сега Паско прави всеки ден в кабинета си. При него идват всички – велики спортисти, големци от бизнес и политическия елит, обикновени хора и роми чакат заедно на опашката. Която върви много бързо – Паско премахва болката леко и скоростно.   
Има случаи, когато праща пострадалия в болница. „Не е за мен, счупено е”, каза на мъж, дошъл в Пловдив чак от Свиленград. След 2 часа той се върна с потвърдена диагноза. „То е природна дарба, още като пипна мястото, с палпиране усещам какво е състоянието”, обяснява Паско. 
Той се възмущава от „колегите” чакръкчии, някои, от които с въжета опъвали хората, за да наместят ставите. Възмутен е и от претенциите на някои, че са ученици на бай Тодор. „Баща ми нямаше училище, за какви ученици тогава говорим”, риторично пита истинският наследник на великия чекръкчия.  
„Злоупотребяват с неговото име. Особено в нашия, Хасковския край”. Макар, че Паско живее от много години в Пловдив, за него градът на Богородица е най-свидното нещо. Както е било и за бай Тодор, който със сълзи на очите напуска Хасково, за да заживее в апартамента на Паско в Пловдив. 
„12 години непрекъснато приемаше хора от цялата страна у нас, до последно, месец преди да напусне този свят”, спомня си с голяма любов синът на чекръкчията.    
Бай Тодор е от малкото народни лечители, които работят необезпокоявани по време на комунизма. При едно гостуване в местността „Кенана”, край Хасково, Тодор Живков си изкълчил крака. Веднага извикали бай Тодор, който за секунди оправил болното място. „Браво, адаш”, възхитил се на уменията му първият човек в държавата. Така дал картбланш на хасковлията да прилага способностите си в нетрадиционната медицина. 
Способности, наследени от Паско. Дарбата продължава със сина на Паско, който носи името на легендарния си дядо – Тодор и завърши с пълно отличие специалност „Кинезитерапия“. 

Кой е Паско Райчев

Паско Райчев е роден в Хасково през 1949 г. Още след получаването си на диплома за рехабилитатор е назначен в АФД „Тракия” - Пловдив. Армейско физкултурно дружество развива всички олимпийски спортове под патронажа на министерството на отбраната. Паско започва като масажист към борците, за да стигне до началник на възстановителната база. 15 години ръководи един от най-важните сектори за всеки спорт – възстановяването на състезателите. „Всяка година имахме опреснителни курсове за най-новото в областта на рехабилитацията с преподаватели от целия свят  - не само от бившия Съветски съюз, а чак от далечна Япония”, спомня си Паско. 
След  като АФД „Тракия” прекратява съществуването си  той работи 7 години във футболен клуб „Ботев”. След това започва да приема в частния си кабинет. Преди 2 години отново е масажист – рехабилитатор към отбора за 1 година. Същата функция изпълнява и 16 години към националния отбор по хандбал жени, мъже и младежката гарнитура. Бил е рехабилитатор и на националния отбор по футбол за аматьори, по времето, когото печелят европейската титла.  Възстановявал е и спортисти от леката атлетика и гребането преди и след олимпиадата в Монреал.

Катя Стайкова

1 коментар:

  1. Ако при писането на статия за Паско Райчев не се спомене името на баща му/светла му памет/надали някой ще го разпознае.ЗАЩО?Защото е безличен.Масажист в спортн клуб и толкоз.Храта се лъжат.Аз бях един от тях.Съжалявах после но уви.

    ОтговорИзтриване