8 март 2012 г.

Нов факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето е отворен за подпис от страните


Нов факултативен протокол към Конвенцията на ООН за правата на детето е открит за подписване. Той ще осигури процедура по подаване на жалби от страна на децатаПо този начин непълнолетните лица ще имат възможност да потърсят правна защита при нарушаване на правата им на международно ниво, ако национални механизми са били изчерпани.
Официалната церемония, с която протоколът бе обявен за отворен за подписване, се състоя на 28 февруари 2012 г. по време на сесията на Съвета по правата на човека към ООН в Женева. Eurochild приветства ангажимента към правата на децата, демонстриран от 20 страни, които  подписаха протокола още на церемонията: Австрия, Белгия, Финландия, Германия, Италия, Люксембург, Черна гора, Португалия, Сърбия, Словакия , Словения и Испания.
Протоколът влиза в сила, след като бъде подписан и ратифициран от 10 страни. Групата от неправителствени организации към Конвенцията за правата на детето, в която Eurochild членува, категорично подкрепя прилагането на този нов инструмент, тъй като по този начин ООН ще осигури нa децата същото ниво на защита, както и на възрастните.
След влизането му в сила, децата и техните представители, на които не е осигурено правосъдие за нарушения на права на национално равнище, могат да обжалват пред Комитета на ООН по правата на детето – независимият орган, отговорен за наблюдението на изпълнението на Конвенцията и нейните факултативни протоколи
Заедно с групата от неправителствени организации, членовете на Eurochild ще настояват за по-ранно влизане в сила на настоящия протокол и ще спомагат за повишаване на осведомеността относно потенциала на този нов инструмент.
„Употребата на този протокол трябва да ни разкрие много за цялостното качество на изпълнението на Конвенцията на ООН за правата на децата в отделните страни . От индивидуалните случаи можем да получим по-добро разбиране за начина, по който системата наистина работи“, сподели председателят на Eurochild – Мария Херцог.

Източник: nmd.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар