8 март 2012 г.

Безплатно измерване на очното налягане в Токуда по повод седмицата на глаукомата от 12 до 17 март 2012



Всеки ден от 12 до 17 март 2012 година в МБАЛ „Токуда Болница София” ще се предлага безплатно измерване на вътреочното налягане. Изследването е подходящо за пациенти, които са рискови за развитие на опасното очно заболяване глаукома. При тези хора е необходимо регулярно да се следят показателите на очното налягане, за да се избегне рискът от ослепяване, съветват специалистите.
Няма да бъде необходимо предварително записване, както и представяне на медицинска документация. Желаещите да се възползват от инициативата могат директно да посетят Офталмологичния сектор на Токуда в сградата на болницата, ет. 1 на адрес бул. Никола Вапцаров 51Б от понеделник до събота в интервала 08,00 – 18,30 часа.
Лекция за страдащите от глаукома на тема „Глаукома – лечение и сътрудничество с пациентите” организират Националната асоциация на глаукомно болните, Националната глаукомна асоциация и отделението по Офталмология на японската болница. Тя ще се проведе на 13 март /вторник/ 2012 година от 15,00 часа в Аула на Токуда Болница София, ет. 9. Обучението за пациенти ще изнесат доц. Наталия Петкова и д-р Веселин Даскалов. Събитието е отворено за всички болни и техните близки.
„Глаукомата е изключително опасно заболяване, защото в много от случаите е безсимптомна, а нелекувана – води до слепота”, алармира д-р Даскалов – началник на отделението по Офталмология на Токуда. Той допълва, че имено глаукомата и катарактата са основните заболявания, които водят до трайна загуба на зрението.
За подпомагане на най-засегнатите пациенти от тези социално значими заболявания в Токуда продължава инициативата за осигуряване на навременно лечение на хората, които не могат да си позволят скъпите лещи, които не се покриват от НЗОК.
Пациентите със слепота и на двете очи в следствие на катаракта, както и хората с трайни увреждания /първа група с придружител/ ще имат право на безплатно лечение и безплатни лещи в Токуда. За първичен преглед при офталмолог в Токуда с направление №3 е необходимо записването за консултация по НЗОК да се направи на тел: 02/403 4911. 

Информация: МБАЛ „Токуда Болница София”


60-70 хил. души у нас, или 1,9 на сто от населението, страдат от глаукома. Глаукомата е социално-значимо заболяване, въпреки че не е признато все още като такова. Все по-често то се открива в напреднал стадий, когато вече е настъпила слепота в едното око, обясниха специалистите.
Глаукомата протича най-често без симптоми, води до атрофия на очния нерв, а оттам и до слепота, затова е важно да се диагностицира навреме.
През 2020 г. болните от глаукома в световен мащаб ще са 80 млн. души. В света напълно ослепели са над 8,4 млн. души, като до края на десетилетието се очаква техният брой да нарасне на 12 млн. Установено е, че на всеки пет секунди някой губи способността си да вижда, а на всяка минута едно дете ослепява. Болестта може да се появи в най-ранна детска възраст, както и след раждане, но най-често засяга хора около и над 40-годишна възраст, като с възрастта рискът се увеличава.
Като генетично предопределено заболяване в рисковата група попадат хора, които имат болен от глаукома в семейството, болни от диабет или сърдечно-съдови болести, хора с възпалителни заболявания, които дълго време са били на кортикостероиди, и хора в напреднала възраст.
Специалистите препоръчват всеки над 40 години веднъж в годината да ходи на профилактичен преглед за установяване на вътреочното си налягане.
Резултати от 10-годишно проучване в световен мащаб показват, че глаукомата прогресира при 15% от представителите на негроидната раса и при 10% от европеидната раса. 



ngobg.info


Списък на клиниките, които ще провеждат безплатни прегледи на пациенти след предварително записване:

УМБАЛ "Царица Йоанна" (ИСУЛ), ул. "Бяло море" №8, 02/9432262, 9432225
УМБАЛ "Света Анна", ул. "Димитър Моллов" №1, 02/9759136
МБАЛ „Токуда Болница София”, бул. "Н.Й. Вапцаров" №51А, 02/4034911, 4034000
Клиника "Ресбиомед", ул. "Алдомировска" №144, 0879600290, 02/8081888
МЦ "Хубча", ул. "Хубча" №16, 02/9555667

Няма коментари:

Публикуване на коментар