27 юни 2011 г.

Председателят на Съюза на военноинвалидите Петър Велчев изцяло отдаден на работата си

Един винаги широко усмихнат човек с прекрасно чувство за хумор...
Повече от 15 години познавам Петър Велчев като неуморим деец, посветен изцяло на проблемите на хората с увреждания. Малко са такива хора, които, независимо от лошото си здравословно състояние, намират сили в себе си да работят всеотдайно и неуморно за доброто на хората с увреждания.
От 6 години той е избран за Председател на Съюза на военноинвалидите, а преди това дълги години е работил и в Българска Асоциация ДИАБЕТ като секретар. Бил е и главен специалист в дирекция „Социална политика” към Министерство на отбраната и сега отговаря за социалните дейности към министерството.

На 28 юни 2011 г. присъства на честването на 21-годишнината от възстановяването на Съюза на военноинвалидите. Почувствах силно желание да разкажа за председателя на този съюз, който, въпреки трудното време, успява да направи едно малко тържество за военноинвалидите, да разсее проблемите им, като покани Ансамбъла за песни на Българската армия. Той създаде изключително добро настроение у хората, които дори се включиха в народното хоро.

- Г-н Велчев, Вие сте председател на този съюз от 6 години. Какво успяхте да постигнете за доброто на българските граждани, пострадали във войните с участието на България в мироопазващи мисии, във военна служба?

- Тези хора заслужават уважението и признанието не само на държавните институции, но и на целия български народ. Затова ръководството на Съюза с увереност продължава своята хуманна работа за осигуряване на нормални условия за живот на пострадалите. Вече 21 години отстояваме това, което нашите предшественици са постигнали още от 1913 г., откогато е създадено първото дружество на военноинвалидите. Тази година според мен е била фатална, защото след това дружеството е имало много проблеми. Ние сме длъжни да се опитаме да съхраним това, което имаме и да го запазим за бъдещите поколения.
През тези години създадохме Закон за военноинвалидите и военнопострадалите. Това стана по повод 90-годишнината на организацията - ние успяхме да докажем, че имаме готов закон. „Народните представители и държавата са в дълг към военноинвалидите”, това сподели на 20-годишнината на организацията Председателката на Народното събрание, г-жа Цачева.
Преди известно време излезе Заповед на Министерски съвет за активизиране на този закон, благодарение на министър-председателя Бойко Борисов и на министър Ангелов. Заповедта бе свързана с определяне на Консултативен съвет по въпросите на военноинвалидите. Целта на Консултативния съвет е да създава и провежда политика по въпросите на военноинвалидите и военнопострадалите. Този консултативен съвет всяка година ще отчита дейността си пред Министерски съвет, а това е гаранция за възможностите, които ще се създават за нормален живот за пострадалите от войните. Безспорно, трябва да вървим да вървим в правилната посока, да отдадем нужното признание на пострадалите.


- През годините съюзът е натрупал много имоти. Колко от тях успяхте да възстановите?

- През тези години успяхме да възстановим част от имотите си. Това се оказа изключително трудно. Имахме един имот в центъра на гр. Кюстендил, който Министерството на отбраната е продал миналата година и ни се налага да водим дело, за да си го върнем отново. Той е на стойност над 150 000 лв.

- Г-н Велчев, какво Ви предстои?

- Предстои ни да направим предложение за промени в законодателството. Ние непрекъснато се борим, за да се случват някои неща за хората, свързани с улесняване на техния живот.
Съюзните ни членове в момента са 7300. От тях 3800 са близките на пострадалите. Пенсиите на хората са малки. Младите хора трудно могат да си намерят работа на пазара на труда. Искаме за в бъдеще и у нас да се възстанови отдел „Социална политика” към Министерство на отбраната, който да може да се грижи по-добре за пострадалите хора във войните.
Напоследък нашата инициатива е свързана с възстановяването на наборната довоенна служба. Както всички знаем, държавността се определя от здравата спойка в  семейството, религията, армията, образованието, а в момента те са в крайно тежко положение.

- Коя е Вашата гордост?

- Като всяка институция ние се гордеем със своя герб и със своя химн, които са на върха на военната слава. Имали сме и жезъл, но, за съжаление, през 1951 г. той е отнет и предаден в някой от музеите, а сега ние го издирваме. Искаме да разберем как е изглеждал, за да си го възстановим отново.
По случай 20-годишнината на някои от дружествата и за добра работа бяха връчени грамоти, а на ветераните и патриотичните дружества - саби за храброст.
Желанието ми е все повече хора да получават заслужено доверие за своята работа и заедно всички да продължаваме да се борим за доброто име на Съюза на военноинвалидите и за осигуряването на нормални условия за живот на пострадалите.



Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар