23 юни 2011 г.

Политики, квалификации и социално включване на уязвимите групи на пазара на труда

В Шератон се проведе Конференция за активното включване на уязвимите групи на пазара на труда. Организатор на тази Конференция бе Европейската комисия.
В двудневния форум участваха европейският комисар по заетост, социални въпроси и социално приобщаване Ласло Андор, представители на държавните институции и Европейския парламент, роми, неправителствени организации и др.
Целта на инициативата бе да се насърчи и активизира дискусията за решаването на проблемите на ромската общност.
Приоритет на МТСП в секторната политика е:
- социалното включване
- повишаване  качеството на социалните услуги
- включването на пазара на труда, посредством организиране на трудови борси
Това обясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на заключителната сесия на Конференция на високо равнище за „Приноса на фондовете на ЕС към интеграцията на ромите”. В изказването си министър Младенов подчерта, че България е постигнала висок напредък в решаването на проблемите на бедността и социалното изключване чрез обединяване на всички структури на държавата, които имат реална възможност да допринесат за развитието и просперитета на най-уязвимите групи от населението.
Министър Младенов представи националните политики, осъществявани и провеждани от МТСП във връзка с интеграцията на ромите, както и огромният принос, който имат различните схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Министърът отчете, че през изминалата 2010 година 12 000 роми са започнали работа чрез сътрудничеството на Бюрата по труда, а до края на 2011 година предстои още 15 500 души да започнат работа, благодарение на активните политики на МТСП, насочени към квалификация и преквалификация. Министерството също така ще назначи още 50 ромски трудови медиатори към наличните 70 към момента, на територията на цялата страна.
Политиките на МТСП са ориентирани основно както към квалификацията, така и към включването на уязвимите групи към пазара на труда, тъй като близо 60 % от регистрираните безработни нямат нито образование, нито трудови навици, подчерта министър Младенов. 
В тази връзка от следващата година Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието, младежта и науката ще въведат още по-строг контрол върху редовното присъствие в училище на децата, чиито родители получават социални помощи. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар