12 август 2011 г.

Европейската комисия предлага 2013 г. да бъде „Европейска година на гражданите“

За да отбележи 20-годишнината от създаването на гражданство на Съюза по силата на Договора от Маастрихт от 1 ноември 1993 г., Европейската комисия предложи днес да обяви 2013 г. за „Европейска година на гражданите“. Целта на Европейската година на гражданите е да се улеснят гражданите на Съюза при упражняване на правото им да се движат и пребивават свободно в рамките на ЕС, като се гарантира техният лесен достъп до информация относно правата им. По-конкретно целта на годината е:
-       да се повиши осведомеността на гражданите относно правото им да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз;
-   да се повиши осведомеността на гражданите относно това как могат да се възползват от правата и политиките на ЕС и да се стимулира активното им участие в разработването на политики на Съюза;
-     да се стимулира дебатът за въздействието и потенциала на правото на свободно движение, по-специално по отношение на засилването на социалното сближаване и взаимното разбирателство.

С цел отбелязване на „Европейската година на гражданите2013“ ще бъдат организирани редица прояви, конференции и семинари на територията на ЕС на европейско, национално, регионално или местно равнище.

Днешното решение ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на министрите в съответствие собикновената законодателна процедура(съвместно вземане на решение). Комисията се надява да работи в тясно сътрудничество с останалите институции на ЕС, и по-специално с Европейския парламент и с държавите-членки, за да гарантира силен и траен ефект от тази Европейска година.


Източник: Представителство на Европейската комисия в България

1 коментар:

  1. Кандидат обединен европеец24 август 2011 г. в 22:50

    Обединена Европа е чудесен проект, но колко българи с "високия си жизнен стандарт" могат да пътуват свободно. Ето това е въпросът, поставен на дневен рад.Да направим икономиката си развита, печеливща, доходите на хората - достатъчни, за да пътуват, да се срещат помежду си, да бъдем наистина обединени от положителни и хуманни цели, а не да се гледаме намръщени и злобно настърхнали един срещу друг.

    ОтговорИзтриване