30 септември 2011 г.

Европа 2020 и национални политики на пазара на труда

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри международна конференция. Темата на форума беше „Европа 2020 и национални политики на пазара на труда – стратегии и мерки в Австрия и България”. Участие в конференцията взеха Рудолф Хундсторфер, министър на труда, социалните въпроси и защитата на потребителите на Австрия, Жан-Луи де Брауър от Главна дирекция „Заетост, социални въпроси и включване” в Европейската комисия и Деяна Костадинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Конференцията се организира в рамките на двустранния проект за сътрудничество в областта на политиките на пазара на труда, изпълняван от Министерството на труда и социалната политика на България съвместно с Федералното министерство на труда, социалните въпроси и защита на потребителите на Австрия.

От българска и австрийска страна бяха направени презентации относно приоритетите и действията на съответните национални политики на пазара на труда. По време на конференцията се обмениха добри практики по въпроси, свързани с политиките на пазара на труда в контекста на постигането на основния европейски приоритет за устойчив, интелигентен и включващ растеж. Дискусията по реформите и дейностите, предприети от България и Австрия в рамките на приоритетите на Стратегията „Европа 2020” и първия европейски семестър, ще бъде полезна за бъдещото развитие на политиките в двете страни.

Българо-австрийски център за обучение и квалификация  на кадри ще заработи в България. Центърът ще осигурява добре подготвена и квалифицирана работна ръка за австрийския бизнес, който инвестира в България, уточни министър Младенов. Обектът ще бъде изграден по подобие на функциониращите пет българо-германски центрове за професионално обучение във Смолян, Плевен, Стара Загора, Пазарджик и Царево.

България си постави амбициозната цел до 2020г. да достигне заетост от 76% на населението на възраст 20-64г, каза пред присъстващите министър Младенов.  Той очерта повишаването на участието на младежите на пазара на труда и съкращаването на периодите им на безработица като основна задача на политиката по заетостта.

По даннни на МТСП към момента в обучение чрез ваучери са включени над 53 хил. заети лица. През настоящата година в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация са включени 23 170 безработни лица. До момента е осигурена субсидирана заетост на над 20 000 души със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и на 35 000 души със средства от държавния бюджет, допълни министър Младенов.

В изказването си министърът на труда, социалните въпроси и защитата на потребителите на Австрия Рудолф Хундсторфер подчерта, че сътрудничеството между България и Австрия е много добро. Заедно с експертът от ЕК Жан-Луи де Брауър, той се обедини около тезата за насърчаването на младежката заетост, обучението и квалификацията на работната сила в Европа. Чуждестранните гости напомниха, че разкриването на нови работни места и борбата с дълготрайната безработица са сред основните цели на стратегията на ЕС за растеж „Европа 2020“.

Участие в конференцията взеха заместник-министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова, посланикът на Австрия Герхард Райвегер и представители на структурите на МТСП.

След конференцията двамата министри посетиха социално предприятие „Да успеем заедно” към фондация "Св. Архангел". Предприятието се финансира чрез средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар