21 октомври 2011 г.

Среща на поколенията

В една от залите на БЧК се бяха събрали няколко поколения доброволци, които са работили в Българския младежки червен кръст. Поводът беше 90-годишния юбилей на БЧК. В приветственото си слово д-р София Стоименова – генерален директор на БЧК сподели, че това е  организацията, която ни сближава, сплотява и променя със силата на своя дълбок хуманизъм. Самата тя е работила в БМЧК и е съхранила спомените си и добрите дела, които са правили за хората в риск.  Споделя, че чрез него тя и нейните колеги се чувстват особени хора – като едно цяло, обречени в служба на доброто и благородството.

Обстановката в залата беше весела и непринудена. Хората разговаряха, припомняха си за ентусиазма, с който са работили. През 60-те години на миналия век младите хора се събирали всеки ден в малката стаичка на ул. „Пирозов”, защото им е било хубаво и приятно.

Доброволците на БМЧК в различните градове на страната по нетрадиционен и забавен начин отбелязаха 90-годишнината на организацията. В София над 50 младежи се събраха в административната сграда на БЧК, за да участват в играта „Райд крос”.  В  клубовете на БМЧК в страната бяха организирани различни прояви – празничен пикник, хепънинг, почистване на паметници и манастири.

Пожеланията на всички присъстващи бяха младите хора да се забавляват, да търсят възможности за промени. Най-хубавото, което се е случило на всички, е било доброто приятелство между тях. Тези, които са работили преди 10 г. са уверени, че когато позвънят по телефона за подкрепа, винаги ще я намерят. Много често, работейки заедно, хората се привързват един към друг и сключват брак. Младите хора, които са работили в БМЧК, казват, че това е „заразна” болест и затова те никога не остаряват. През годините на работа в БМЧК те са станали по-добри, организирани и мобилизирани. Пожеланието на бившите ръководители на БМЧК е те да бъдат по-добри, да питат сърцето си и да правят всичко с много любов. 


Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар