30 януари 2012 г.

Депутатите единодушно ратифицираха Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания


На 26 януари т.г. се случи нещо, което беше дълго чакано от хората с увреждания.
В Народното събрание единодушно бе ратифицирана Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Това говори, че правителство, депутати са убедени в това, което правят за така необходимата равнопоставеност на хората с увреждания.
Министерството на труда и социалната политика пое сериозен ангажимент за изготвяне на програма за действие за 6 месеца, за да може през следващите 2 години тя да се изпълнява стриктно, защото ще предстои да се изготвя доклад за направеното и мониторинг.
Всички хора с увреждания искаме да живеем достойно и да водим пълноценно съществуване, но това засега не е никак лесно.
В словото си бившият социален министър Емилия Масларова подчерта, че 19 страни са подписали и ратифицирали конвенцията, но има страни, които се отнасят сериозно към проблема и към човешките права на хората с увреждания.
Конвенцията не е подписана от Холандия, Дания, Естония, Малта, Финландия. Това показва, че стандартът на живот и традициите в тези страни са други. Интегрирането на хората е много добро.
През 2010 г. Европейският съюз ратифицира конвенцията и с това бе подновен ангажимента на Европа към хората с увреждания и е първият международен правен акт.
България подписа конвецнията през 2007 г., а после през 2008 факултативния протокол.
През този период много неправителствени организации правиха всичко възможно ратифицирането да стане по-скоро.
Фондация „Достоен живот”, Български център за джендър изследвания и Комисията за защита от дискриминация още през април 2007 г. направихме кръгла маса с представители от цялата страна и разяснихме възможностите, които ни се предоставят след ратифицирането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, обяснявахме колко е важно и в нашата страна да бъде ратифицирана конвенцията, за да се следи какво се прави за включването на хората с увреждания в социалните дейности. Включени бяхме и в групите на МТСП, които обсъждаха важните клаузи по конвенцията.
В изказванията си депутатите подчертаваха, че хората с увреждания не трябва да бъдат обект на дарителство на медицинско въздействие и социална закрила, а равноправни субекти, както останалите граждани в обществото. Конвенцията гарантира равноправие на всички човешки права – равен достъп до образование, здравеопазване, пазар на труда. Децата и жените с увреждания са много често дискриминирани и би трябвало към тях да се съсредоточат повече усилията за намаляване на насилието към тях. Те са подложени на множество дискриминации. Трябва да им се предостави достъп до правосъдие, защита от експлоатация. Не по-малко са проблемите с работата на пазара на труда, участието им в политическия и обществен живот. Засега само 10% от хората могат да кажат, че имат работа.
Предстои оттук нататък да се изгради институция, която да разработва програми, да изготвя национални доклади по време на мониторинговия период. Ще трябва да се внесат промени и в нормативната база. Сто страни в света са подписали тази конвенция, която дава възможност да се установят единни стандарти, да създадат механизъм за контрол, касаещ равнопоставеността на хората с увреждания. Трябва да се изключат каквито и да е форми на дискриминация, особено по отношение работата на хората на пазара на труда. Изключително важно е да не се предприемат действия от страна на правителството без хората с увреждания. Много важно е да има синхронизиране на българското законодателство, за да се изравни със стандартите на ООН. Безспорно, приемането на този документ е изключително важно за водене на независим живот от хората с увреждания. Затова трябва да се спазват стандартите и политиките, и планът за действие да бъде обезпечен с финансови ресурси, казаха депутатите, защото в противен случай всичко ще остане само на книга. Д-р Адемов се надява финансовите разчети да бъдат включени в бюджета за 2013 г.
Само по този начин ще бъдат изпълнени стандартите на конвенцията и изискванията в нея. Депутатите показаха на вискок глас, че ще се борят за правата и равнопоставеността на хората с увреждания.
Правителството на Станишев е направило много, за да стигнем до ратификацията и последващите стъпки. Има изграден механизъм за вземане на управленчески решения. Неправителствените организации имат възможност да развиват пълноценна дейност.
Още през 2007 г. в Националния план за действие бяха заложени мерки, които стимулират хората с увреждания. Чрез специални програми работодателите имат възможност да ги назначават на работа.  По проекти имат възможност да създават добри условия на работните им места. За хората с увреждания се предвиждат рехабилитация и почивка, заедно със своите придружители.  Детските добавки са 189 лв., а тогава бяха 70% от минималната работна заплата.
Много са предприетите мерки, но в никакъв случай не са достатъчни. Все още не е осигурена навсякъде в учрежденията достъпна среда. Няма достатъчно сигнализации по кръстовищата. Превозните средства не са достъпни в повечето случаи. Ние трябва да имаме готовност за 6 месеца да подготвим нормативните документи така, че да отговорим нормално на изискванията на Конвенцията на ООН.
Трябва да направим публично достояние стандартите на ООН. Поне в максимална степен да се доближим до тях.
Можем само да благодарим на Министерски съвет, че взе решение в края на миналата година за присъединяване към конвенцията на ООН. „Предстои, каза министър Младенов, да се изгради ясна и последователна политика за интегрирането на хората с увреждания в обществото чрез включването им в различните сфери на живота. Затова ще търсим подкрепата на неправителствените организации, на различните министерства, за да можем да се доближим максимално до изискванията на стандартите на ООН, включени в Конвенцията за правата на хората с увреждания."

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар