1 февруари 2012 г.

Предизвикателствата на новия програмен период за Кохезионната политика на ЕС 2014-2020 г.


На 27 януари т.г. в х-л Кемпински Зографски се проведе национална конференция, свързана с промените и предизвикателствата на Кохезионния фонд.
На конференцията бе обърнато внимание на подготовката на България за новия програмен период 2014-2020 г., бъдещето на Кохезионната политика на ЕС и законодателния пакет, позициите на България за периода.
В събитието взеха участие представители на министерствата, ангажирани с изпълнението на целите на Кохезионната политика в България, посланици на държавите членки на ЕС, представители на академичните среди, социално-икономическите партньори, неправителствени организации, регионалните и местните власти.
Домакин на конференцията бе министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. „Политиката по сближаване за следващия програмен период ще претърпи редица промени. - каза той.  Тя ще се превърне в инструмент за търсене и гарантиране на по-добра бюджетна дисциплина, ще бъде инструмент на натиск и стимулиране на реформи в редица ключови сфери и инструмент за целенасочена инвестиция в това Европа да бъде по-бърза, по-богата и по-конкурентоспособна".
От страна на Европейската комисия позиция изрази Реналдо Мандметс, ръководител на отдел „България" в Главна дирекция „Регионално развитие". По думите му сред основните предизвикателства за България ще е тематичната концентрация в цели и сектори, към които призовава стратегията Европа 2020. Като примери той посочи засилване на енергийната ефективност, развиване на иновациите в контекста на взаимодействието между университетите, изследователските области и индустрията. Политиката по сближаване (кохезионната политика) е политиката на ЕС за балансираност и преодоляване на различията в социално-икономическото развитие на регионите. Средствата за нейното изпълнение са най-големият единен източник на финансово подпомагане на ЕС за вложения за растеж и заетост. Това прави дебата за подготовката на регламентите за прилагане на политиката през следващия програмен период изключително важен за България.
Предстоят промени, които ще бъдат свързани с въвеждането на Обща Стратегическа рамка, която обхваща пет фонда - Кохезионен фонд, Европейски социален фонд, Европейски фонд за регионално развитие, Европейски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за рибарство и аквакултури. Това предполага по-голяма синхронизация, както и по-голямо опростяване на процедурите по усвояване на фондовете и засилена междусекторна интеграция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар