17 февруари 2012 г.

Министър Тотю Младенов участва в заседание в Съвета по заетост и социална политика в Брюксел


Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов взе участие в 3146-то заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси в Брюксел, Белгия.
По време на заседанието бяха проведени два дебата, посветени на участието на жени в управителните съвети на търговските дружества и младежката безработица в контекста на Стратегия Европа 2020. Първата тема  засяга пречките пред увеличаване броя на жените в управителните съвети и начините за преодоляването им на национално и европейско ниво, както и на обмяната на добри практики на национално равнище. Във връзка със Стратегия „Европа 2020“ дебатите се фокусират върху ефективността на мерките и активните политики, прилагани на пазара на труда, проблемите с младежката безработица, защитата на най-уязвимите групи и най-пострадалите от кризата.
Като заключения на Съвета са приети политически насоки за 2012 г. относно приоритетите за действие в областта на заетостта и социалните политики и обсъдено предложение за Решение на Съвета относно насочени към политиките за заетостта на държавите-членки и други.
Програмата на министър Младенов включва срещи с  Норман Лам, министър в Департамента на бизнеса, иновациите и уменията на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, и  Анете Ниидерфранке, държавен секретар  в Министерството на  труда и социалните въпроси на Федерална република Германия. Срещата с Норман Лам, министър в Департамента на бизнеса, иновациите и уменията на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия е предназначена за подписване на Меморандум за сътрудничество между двете министерства.
Приветствайки подписването на меморандума като израз на конструктивните връзки между двете държави, министър Норман Лам каза: Великобритания и България вече работят заедно в контекста на Съвета на ЕС по заетост и социална политика, в който министър Младенов и аз ще участваме по-късно днес. Този меморандум е начин да засилим сътрудничеството си.  Смятам, че Европа трябва да се фокусира върху растежа и увеличаването на конкурентноспособността на Европейския съюз. Една от силните страни на ЕС е възможността държавите-членки да споделят опит и да обменят добри практики. Това споразумение между Великобритания и България за конструктивен диалог по въпроси, засягащи пазарите на труда в двете държави, показва как работим заедно това да стане реалност. Очаквам с нетърпение да си сътрудничим още по-тясно с българските ни колеги”.
Британският посланик в София, г-н Джонатан Алън, сподели: Великобритания и България имат общ интерес да развиват двустранно и на ниво Европейски съюз политики, които водят до повече работни места и по-силен икономически растеж. Радвам се, че ще работим заедно с министър Младенов и неговия екип, за да надградим това споразумение и да превърнем думите в действия.

Втората среща е ориентирана към подписване на Съвместна декларация за намеренията за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика на Република България и федералното Министерство на труда и социалните въпроси на Федерална република Германия. Целта на документа е да бъдат регламентирани отношенията между двете министерства и да се създадат нови възможности за потребителите в областта на труда, заетостта и професионалното обучение. Предвижда се сътрудничество, насочено към повишаване ефективността на институциите на пазара на труда, обмен на добри практики за активирането и заетостта на неравнопоставените групи на пазара на труда, както и обмяна на опит в областите на професионалното обучение и повишаване на квалификацията на работната сила - проучване на съществуващи възможности, в рамките на съответните  Оперативни програми за съвместни инициативи в областта на транснационалното сътрудничество и използването на средства от Европейския социален фонд; провеждане на консултации по прилагане на регламентите на ЕС в областта координацията на системите за социална сигурност; обмен на информация за усъвършенстване на нормативната уредба в областта на социалните грижи и социалната сигурност; трудово право, безопасност и здраве при работа. В хода на разговорите министър Младенов запозна немският държавният секретар Анете Ниидерфранке с дейността на българо-германските центрове в България.

Информация: Пресцентър на МТСП

Няма коментари:

Публикуване на коментар