28 февруари 2012 г.

Автомобили-роботи тръгват из Невада


Невада стана първият американски щат, в който е разрешено по магистралите да се движат автомобили-роботи. До момента в нито една държава това не е прието на законодателно ниво. Правителството на Невада най-после се поддаде на натиска от страна на компанията Google, която от няколко години провежда в щата изпитания със самоходни автомобили. Мястото не е избрано случайно. Както Тексас и някои други югозападни щати, Невада има обширна територия и немногобройно население. Тук автомобилите роботи ще се учат по-лесно да се ориентират в пространството.
Безпрецедентният законодателен акт налага и някои ограничения. В самоходния автомобил винаги трябва да има поне двама пътници, които ще могат да вземат под контрол управлението в случай на непредвидени обстоятелства. Освен това автомобилите-роботи ще имат черна кутия, записваща цялата информация от сензорите, както и номера с различен цвят. Независимо от автопилота, употребата на алкохол от човека зад волана ще се санкционира по начина, предвиден в закона.
Още през 2010 година интернет - гигантът Google реши, че смята да разшири дейността си, като започва да се занимава със създаването на автомобили, които ще се движат по пътищата без намесата на човека.

Източник: в. "Живот и здраве"

Няма коментари:

Публикуване на коментар