22 март 2012 г.

На изчезване ли са ресурсните учители?


Промяна в Закона за образованието може да доведе до тяхното намаляване
Нараства тревогата сред ресурсните учители, които се грижат за децата със специални потребности.
Промените в Закона за образованието предвиждат издръжката на специализираните центрове да се поеме от общинските бюджети, което е непосилна дейност за по-малките населени места. Това може да доведе до намаляване на ресурсните учители.
Около 1 300 са ресурсните учители в България.Тяхна грижа са децата със специални потребности и социализацията им. Методите за работа с тях се определят от екип, с участието на ресурсен учител. Промените в закона предвиждат той да се назначава от директорите на училищата, посочва ТВ 7.
Според специалистите, поправката в закона рискува да отвори врата и към далеч по-сериозни проблеми– директорското решение може да изключи ресурсния учител от екипа за преценка на потребностите на съответното дете. И тези деца отново да се окажат изолирани в специални класове.
Според действащото законодателство е препоръчително във всяко общообразователно училище да има кабинет или класна стая, в която да се работи с децата със специални потребности. Оборудването на подобни помещения се поема от ресурсните центрове.
Освен всичко останало поправките в закона предвиждат и друго наименование за ресурсните центрове.

Информация: Бюлетин на НМД

Няма коментари:

Публикуване на коментар