31 май 2012 г.

Комплексно предоставяне на здравни грижи и социални услуги по домовете

Конференцията се реализира в рамките на съвместен проект между Българския Червен кръст, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Швейцарския Червен кръст с подкрепата на Българо-швейцарската агенция за сътрудничество и развитие.
Целта на проекта е да подпомогне въвеждането в България на модел за комплексно предоставяне на здравни грижи и социални услуги по домовете като форма на дългосрочна грижа за възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. Конференцията представи опита на Швейцария и Австрия  и фокусира вниманието върху различни аспекти от предоставянето на този тип услуги.
Доктор Мозер, експерт на Швейцарски Червен кръст в сферата на предоставяне на грижи и услуги запозна аудиторията със швейцарския модел за извънболнични здравни грижи. Тяхната програма се нарича SPITEX и с мото – повече от здравни грижи. Тя предлага :
-медицински процедури  от квалифициран персонал
-помощ в домакинството
Дейностите се извършват от една организация. Финансирането е от различни източници:
-вноски от държавата и местни бюджети, здравни и пенсионни фондове и вноски от ползвателите на услугите.

Магистър Моника Вилд, председател на Асоциацията на доставчиците на социални услуги Австрия,  разказа на присъстващите за организацията на грижите и обслужването в страната й.
Основните стълбове на грижите и обслужването в Австрия са :
-семейни , инстуционални, стационарни грижи и 24 – часово обслужване.
Домашните грижи и обслужване се извършват основно от семейството и близки. Първоначално се извършват и от мобилни звена, които са по-експедитивни и по-икономични от стационарния сектор.
Финансирането се осигурява чрез: социалния бюджет, здравна осигуровка на домашно болните и участие в разходите на клиентите.
Изпълнител на дейностите при домашните грижи и обслужване са организации с нестопанска цел, като на нуждаещите се предлагат и психологически консултации.
Методът „Управление на случаите” е кооперативен процес, които осигурява покриването от индивидуални грижи за даден клиент посредством комуникация и разполагаеми ресурси.
Бъдещите предизвикателства за организацията на домашните грижи и обслужване в Австрия са укрепване на функциите „Случай” и „Грижа” и подобряване на качествения мениджмънт.
Мария Петкова, директор на фондация Лале, след като говори за грижите за възрастните хора в страната ни, обърна внимание на една инициатива  в плевенския край, където повечето хора от селата разчитат на доброволческия труд. В джоба си те носят звънци, чрез които с натискане на копчето винаги могат да се свържат с доброволец, който да им помогне в критични моменти.
Ръководителят на проекта  д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК сподели:
„В Европейската комисия се разработва индекс за възрастните хора, съвместно с програмата на ООН - ПРООН. Този индекс ще помогне на България да заеме по-високо ниво и ще бъде гаранция за по-добър живот на възрастните хора.
Г-н Паташев, представител на Фондация „Каритас”  от 20 години се занимава с грижите за възрастните хора, създадени са 10 центъра за домашни грижи. Практиката показва, че  възрастните се нуждаят повече от медицински грижи. През 2011 г. са посетени 2000 души, 19% са получили комплексни, а 52% медицински грижи.
Ключовата дума според него е: комплексна грижа. Добре е ръководителите на Центровете да са медицински лица и Фондация „Каритас„ ежегодно обучава специалистите си.
В страната ни е много важна  домашната грижа, но още не е регистрирана като социална услуга. За здравната грижа до края на годината ще бъде регистрирана. Моделът на КАРИТАС е заимстван от немския. Въпросът на г-н Паташев е до каква степен  НПО  в страната ще могат да се заемат с домашните грижи за възрастните и хората с увреждания. Отговор трябва да потърсим от Правителството, което е крайно време да възлага повече надежди на неправителствените организации.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар