25 юни 2012 г.

Гъвкави форми на заетост


В гъвкави форми на заетост ще бъдат включени 3 000 лица по втора фаза на схема „Социални иновации в предприятията”. Отпуснатият бюджет по стартирането на операцията е в размер на 14 млн. лв., каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова днес при откриването на дискусионна среща на тема „Гъвкава заетост”. Организатор на форума е Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси.
Схема  „Социални иновации в предприятията”  цели  прилагането на иновативни стратегии за развитие на човешките ресурси в предприятията, стимулиращи въвеждането на различни гъвкави форми на заетост. Посредством схемата ще се реализират мерки, гарантиращи устойчива заетост за лицата над 55 години, като едновременно с това ще се използва техния професионален опит за провеждане на обучения на работното място и повишаване на капацитета на останалите служители в предприятията.
Привличането и задържането на икономически активните лица на пазара на труда, увеличаването на адаптивността на работниците и работодателите и инвестициите в човешкия капитал са сред основните приоритети на МТСП, допълни заместник-министър Русинова. Тя уточни, че  по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се изпълняват множество схеми, насочени към насърчаването на гъвкавите форми на заетост и по-доброто съчетаване на личния и професионалния живот на заетите. В изказването си тя посочи като добър пример схема „Адаптивност”, която дава възможност в условията на криза преминалите на непълно работно време лица да бъдат включени в професионално обучение и да получават стипендии. 

Информация: МТСП

Няма коментари:

Публикуване на коментар