16 юни 2011 г.

Министър Младенов и участието му в 100-та Международна конференция на труда в Женева

Конференцията бе посветена на социалната справедливост при увеличаващото се неравенство в света.
Министър Младенов в изказването си сподели, че се нуждаем от нова ера на социална справедливост и зачитане на централната роля на хората при формиране на политиките.
Той представи някои от предприетите мерки от българското правителство, които пряко кореспондират с изложеното в Доклада.
„Конкурентоспособността на икономиката, производителността на труда и качеството на работната сила са сред нашите основни приоритети. За реализацията им се стремим към съгласуваност на социалната с финансовата и икономическата политика и към активен социален диалог. Пакетът от антикризисни мерки, приет и съгласуван със социалните партньори през м. април 2010 г., тристранното споразумение относно параметрите на пенсионната реформа, сключените двустранни споразумения за регулиране на надомния труд и на дистанционната работа, разпростирането на действието на пет отраслови и браншови колективни трудови договори са примери в тази връзка. С цел компенсиране на хората с най-ниски доходи планираме увеличение на минималната работна заплата, както и актуализация на пенсиите, като се съобразяваме с възможностите на бюджета, без да се увеличава бюджетният дефицит.
В политиката по заетостта обръщаме приоритетно внимание на младежите и останалите уязвими групи, с цел активната им интеграция на трудовия пазар. Успяваме да запазим приемливи равнища на безработица, която за месец май т. г. е 8.87%.
По време на проведена в София конференция съвместно с Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд и Международната организация на труда бе подписано тристранно Споразумение за защита на трудовите права между България, Гърция и Румъния.
          Стартирахме и реална реформа в областта на политиките за децата и семейството, чиито цели са отглеждането на децата в семейна среда, активно социално включване и защита от насилие и експлоатация, включително от най-тежки форми на детски труд.''

Няма коментари:

Публикуване на коментар