14 юни 2011 г.

Модно шоу в Ню Джърси

Линда Зейни, която е автор на рубриката "Да изглеждаш добре, без да виждаш", помествана в списанието "Брайл монитор", разказва за дебюта на една нова концепция.  Това е провеждането на първото модно шоу, отличаващо се с участието на слепи и слабовиждащи модели.  Шоуто е придружено от звуково описание за незрящата аудитория.  То се е състояло по време на щатската конференция на Федерацията на слепите в Ню Джърси.  С дрехи, избрани от личния им гардероб, слепите модели демонстрират своите стилове в три раздела - младежка, дамска и мъжка мода и стил. 
"Това беше една предизвикателна демонстрация на възможностите на слепите хора да бъдат достатъчно привлекателни, за да се конкурират в областта на модата”, казва Линда Зейни, - "Аз бях впечатлена от добрите професионални умения на хората, които участваха в шоуто." При откриването на шоуто Линда цитира д-р Кенет Джерниган, който е изказал мисълта, че слепотата може да се намали до обикновен физически недостатък, ако се научат умения и техники за нейното преодоляване.  А Линда допълва мисълта му с твърдението, че това се отнася и за мода и стил.  "Беше удоволствие да се работи с красивите модели, които се представиха на шоуто," казва Линда, "Те познават тайните на изобразяването и представянето на истинската си същност чрез фината комуникация на модата."

сп. "Брайл монитор"
Превод: Петко Петков

2 коментара:

  1. Е това вече е нещо ново и различно. Хората с увредено зрение също са почитатели на красотата, която дори без нормално функциониращ зрителен анализатор може да бъде част от техния живот.

    ОтговорИзтриване
  2. А защо няма агенция за незрящи модели? Щом могат да се движат по улиците биха могли да дефилират и на модния подиум, а белият бастун да бъде специфичен акцент на облеклото. Какво лошо има в това те също да бъдат шик?

    ОтговорИзтриване