14 юни 2011 г.

Напълно сляпа готвачка работи в известен ресторант в Чикаго

Тази история се появи във вестник Фокс нюз в Чикаго на 16 февруари 2011 г.  Несъмнено Лаура Мартинес се издържа самостоятелно чрез своята работа, макар че много хора биха счели това за невъзможно, за напълно сляп човек.  Тя е още един пример как човек никога не трябва да казва "Не" на мечтите си.  Ето историята:
Хората, които пътуват по света, знаят ресторанта на Чарли Тротер.  Той има големи кулинарни постижения, както никой друг.  Това, което се поставя на масата, е действително произведение на изкуството.  Всичко започва в кухнята, където готвач като Лаура Мартинес отдава своето сърце и душа в работата си.  Мартинес е като всяка друга готвачка, но с тази разлика, че е напълно сляпа.  "Ние сме като семейство, всички са различни, но никой не ми казва "Ти не можеш да направиш това, защото не виждаш" или нещо подобно.  Те се отнасят към мен както към всеки друг," казва Мартинес.  "Много е интересно да я видиш в действие," казва собственикът Чарли Тротер.  "Да я видиш как приготвя храната, ще кажеш "О, Господи! И наистина не би могъл да повярваш, че това е направено от човек, който не вижда." 
Тротер нае Мартинес на работа преди една година докато тя беше още в кулинарното училище.  Той е бил впечатлен не само от умението й да готви, но и от нейната решителност.  Без зрение, но излъчва страст. 
"Гледах я как готви и как докосва храната, много нежно, с чувствителност, с усет за това, което прави.  Буквално докосва горещото олио, за да разбере колко е загрято," казва Тротер.  Мартинес също помни този момент и неговото посещение.  "Той дойде, вкуси моята храна и ми предложи да работя в неговия ресторант," казва тя.  "Аз бях шокирана.  Той беше първият човек, който ми предложи добра възможност за работа." Всеки, който е работил в кухня знае, че има известна опасност при работа с огън и ножове.  Мартинес не се бои от нищо, което се намира в първокласната кухня на Тротер. 
В действителност тя обича предизвикателствата.  Нейните ръце са и нейните очи и тя ги използва да меси тесто, да прави вкусни десерти, да реже зеленчуци с големи ножове.  "Те са ми любимите кухненски инструменти.  Аз харесвам опасността и начина, по който се борави с тях," казва Мартинес.  "Ти трябва да контролираш ножа, а не той теб.  И аз свикнах с тях и колкото повече ги използвам, толкова повече ги харесвам."
Тя е най-младата от петте работнички.  Да бъдеш сляп и да работиш в кухня на голям ресторант е само част от предизвикателството, необходимо е и да се представяш добре.  И затова още от самото начало тя започна всеотдайно да работи в кухнята.  Мартинес казва: "Спрете да се оправдавате и извинявате с нещо, независимо дали това са парите, физическо увреждане, мързел или нещо друго.  Всеки трябва да работи добре," казва тя.  "Никой няма да дойде при вас и да ви попита "хей, искаш ли да направиш това?" Всичко, което искате да направите, зависи от вас."
За много хора, работещи при Тротер това означава, че те са достигнали своята цел, но Мартинес казва, че следващото нещо, което иска да направи, е да отвори свой собствен ресторант.  Той ще бъде за азиатска и мексиканска храна.  Нейният шеф Тротер я подкрепя напълно и няма съмнение, че тя ще успее.  "Аз ще я подпомогна в това й начинание.  То ще бъде от полза за всички," казва Тротер.




Автор: Анита Падила
сп. "Брайл монитор"
Превод: Петко Петков

2 коментара:

  1. Ваня Станчева22 юни 2011 г. в 14:12

    Усетът към продуктите и тяхното съчетаване изисква изтънчен вкус, а незрящите го имат - всички техни сетива са изключително изострени, за да компенсират липсата на зрение. Те са прекрасни музиканти, отлични мануални физиотерапевти, защо да не са и отлични кулинари?

    ОтговорИзтриване
  2. Цветелина Атанасова22 юни 2011 г. в 14:16

    Не е зле да си съберем готварски рецепти - специално предложени от незрящи - лесни и удобни за изпълнение - хайде да опитаме, чакаме предложения.

    ОтговорИзтриване