11 юли 2011 г.

Балканският регион е жизненоважен за Европа

Исторически наслагваните проблеми на Балканите могат да се преодолеят само чрез интеграция, заяви  министър-председателят  по време на участието си в Срещата на високо равнище  в Хърватска

„Балканският регион е жизненоважен за Европа. За България присъединяването на всички държави от нашия район в Европейския съюз е стратегически важно и се надяваме, че ЕС не е затворил вратите си за нови членове”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на участието си в Срещата на високо равнище Хърватска 2011 – „Ново десетилетие за Югоизточна Европа – приключване на прехода”, която се провежда в Република Хърватия.
Според премиера изпитанията пред страните от региона са общи и най-добре могат да  бъдат посрещнати, ако държавите са единни и сплотени.
„От собствен опит България знае колко окуражаваща и ефективна може да бъде европейската перспектива за процеса на вътрешна трансформация на една страна. ЕС нееднократно е потвърждавал, че мястото на Балканите е в съюза, но за нас и нашите съседи е важно Западните Балкани да продължат да бъдат в центъра на европейския дневен ред, защото малко региони могат да се похвалят с историята си, културните забележителности, географското си разположение.”, продължи в приветственото си слово премиерът Борисов.
„Исторически наслагваните проблеми на Балканите могат да се преодолеят само чрез интеграция. Така граничните линии в тази част на Европа могат да се превърнат от разделителни в обединителни. За постигане на общите ни цели са изключително важни няколко фактора: действащо регионално сътрудничество, добросъседски отношения, намирането в европейски дух на решения на съществуващи двустранни проблеми”, допълни г-н Борисов.
Според г-н Борисов е необходимо  укрепване на държавните институции, утвърждаване върховенството на закона при пълно зачитане на основните права и свободи на гражданите.
„Бих желал да поставя акцент и върху друг изключително важен приоритет за нашия регион – транспортната инфраструктура. Сътрудничеството между нашите страни по ускореното изграждане и развитие на Общоевропейските транспортни коридори ІV, V, VІІ, VІІІ, ІХ и Х са от решаващо значение за общото икономическо развитие. Време е да проучим и разгърнем потенциала на преките въздушни връзки между държавите ни. Това е важен въпрос за нашите граждани.”, сподели министър-председателят. Изтъквайки необходимостта от развитие на стабилен, предсказуем и интегриран енергиен пазар в Югоизточна Европа, който да отговаря на приоритетите и целите на Енергийната стратегия на ЕС, българският премиер предложи да бъде активизирано изграждането на интерконекторните връзки между страните от региона.
„Вярвам, че с активното ни сътрудничество и с продължаване на усилията в тази насока, ще можем да осъществим много скоро присъединяването на Западните Балкани към ЕС. Това е визия, която всички ние споделяме”, подчерта министър-председателят.
„България има впечатляващ опит в реформите, показва сериозна икономическа дисциплина, напредък в борбата с престъпността. Политиката в страната ви е добър модел за държавите от Балканския полуостров”. Това заяви заместник държавният секретар на САЩ г-н Уилям Бърнс след среща с премиера Бойко Борисов.
Българският министър-председател отбеляза, че има ключови области на сътрудничество между балканските държави - борбата с корупцията, престъпността, инфраструктурните и енергийни проекти.
Премиерът Бойко Борисов е на двудневно посещение в Дубровник и взе участие в Срещата на високо равнище Хърватска 2011 – „Ново десетилетие за Югоизточна Европа – приключване на прехода”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар