11 юли 2011 г.

Министър Тотю Младенов и румънският му колега изпратиха писмо до европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и включването Ласло Андор

Уважаеми господин Комисар,

Договорът за присъединяването на Румъния и България към Европейския съюз дава възможност на държавите-членки да въведат преходни мерки за свободното движение на работници, идващи от двете страни.

Румъния и България в момента са на етап втора фаза от ограниченията, поставени на пазара на труда (2+3+2), фаза, която ще приключи до 31 декември 2011 г., при която десет държави членки все още запазват ограниченията за работниците от тези страни.

В диалога на общностно и на двустранно ниво Румъния и България постоянно са пледирали за премахване на ограниченията, твърдейки, че улесняването на географската мобилност чрез премахване на бариерите пред свободното движение на работници в Европейския съюз ще допринесе за увеличаване на капацитета на Европейския съюз да отговори на новите предизвикателства.

Въпросът за свободното движение на работници трябва да остане важен в дневния ред на Европейския съюз, особено в контекста на икономическите трудности, с които се сблъскваме и скорошните дискусии за трудовата миграция на граждани на трети страни.

Считаме, че свободното движение на работници трябва да стане реалност и че преходните мерки трябва да бъдат премахнати най-малко по две причини: свободното движение на работници е една от основните свободи на Европейската структура и обемът и типовете на миграционните потоци от новите държави членки не оправдават преходните мерки.

Основната свобода на работниците да пътуват и работят в Европейския съюз трябва да бъде ползвана от всички граждани и по тази причина ние трябва да се стремим да премахнем професионалните и географски бариери пред мобилността.

Нашата политическа реч трябва да отразява реалното влияние на мобилността в нашия Съюз по такъв начин, че възприемането на ниво население да избягва подходи, които са несъвместими с Европейските демократични ценности.

Използваме тази възможност да благодарим лично на Вас и на другите Комисари за подкрепата на нашите усилия и за постоянното подчертаване, че либерализацията на трудовите пазари за гражданите на новите държави-членки не води до негативни ефекти за пазарите на труда на приемащите държави-членки.

31 декември 2011 г. представлява важен момент за Румъния и България от гледна точка на свободното движение на работници и ние изразяваме нашата надежда, че тази дата ще сложи край на ограниченията за румънските и българските работници.

Предвид всичко това, бихме искали да помолим Комисията за изготвянето на нов доклад за свободното движение на работници от Румъния и България, в съответствие с втория преходен период.

Силно вярваме, че такъв доклад ще помогне на държавите-членки, които все още поддържат ограниченията на пазара на труда за румънски и български работници да вземат положително решение за отмяна на същите. Още повече, че той ще затвърди Европейската комисия като активен поддръжник на свободния Европейски пазар.

С уважение,

Тотю Младенов
Министър на труда и социалната политика
на България

Лаурентиу Себастиян Лазарою
Министър на труда
семейната и социалната закрила
на Румъния

Няма коментари:

Публикуване на коментар