18 юли 2011 г.

Позиция на д-р Антония Първанова по повод писмо от ПП „Другата България” във връзка с лишаване на българите с двойно гражданство от активно и пасивно избирателно право

15.07.2011 г., Брюксел. На 14.07.2011 година ПП „Другата България” изпрати писмо, в което се обръща към всички български евродепутати от България. От партията посочват българските представители в ЕП като последна инстанция, преди европейските институции. Поводът за писмото е нарушаване на правата на българите с двойно гражданство, чрез лишаване от възможността да упражняват своето активно и пасивно избирателно право.
Когато през 1991 година е изготвяна Конституцията на Р България, представителите на ВНС са ограничили българската политическа емиграция от активно участие в политически живот. Днес имигрантите ни са вече с различен профил, наброяват над един милион и Конституцията трябва да предоставя равни права на всички българи и адекватно да отразява еволюцията на държавата и да защитава нейните граждани.
В съвременните условия е необходимо да се даде възможност за електронно гласуване на българските граждани, за да могат да упражняват правото си на избор, а не да се сещаме за тях само по повод техните задължения. Защото няма основание да третираме българите с двойно гражданство като по-нископоставени спрямо тези, на която и да е страна-членка. Гражданин на всяка страна-членка, който отговаря на критерия за уседналост, може да бъде избиран за кмет или общински съветник в България, а родените с българско гражданство и придобили друго, в момента нямат това право. Нямаме основание да делим българите на първо и вторo качество.
Солидаризирам се с действията на Омбудсмана на Р България и подкрепям колегите, които работят в полза на тази кауза - промяна в изборното законодателство.
Макар че този въпрос е от изключителната компетентност на националното законодателство на всяка държава-членка на ЕС, като политик, активно работещ с гражданското общество, подкрепям сънародниците ни зад граница за модерно и справедливо решение на въпроса за техните избирателни права. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар