14 юли 2011 г.

Qatrain for students /Q4S/*

Популяризираме нов сайт, създаден от международен екип за достъпно и качествено обучение за учащите с увреждания.
Целта му е да даде практическа информация, съвети и специализирани документи на хората с увреждания, учещи в масовите училища, колежи, университети и т.н. Идеята е хората с увреждания да бъдат максимално подготвени за интегрираното образование и обучение, за да могат ефективно да участват в обучителния процес. Разглеждат се теми като „Кога да разкрия увреждането си“, „Подкрепа за хората с увреждания“, „Лични истории на успешни хора с увреждания“, а също така и информация за 11 типа увреждания и подходящи стратегии за достъпно учене.
Така например, ако потребител е човек със зрително увреждане, той може да използва функцията Комбинирано търсене по Зрително увреждане и Групова работа. Така той ще получи информация за подходящи стратегии за справяне при зрително затруднените лица, когато те се обучават и работят в група. 
Сайтът разглежда различни ситуации от учебния процес и дава препоръки спрямо съответното увреждане. През последните шест месеца направихме активно тестване на сайта с над 40 души и тяхното мнение е доста положително. Те твърдят, че информацията е много полезна и практически приложима, а сайта е достъпен за хора с намалено зрение.
Една от препоръките беше да се направи аудио версия на сайта – ние в момента работим по това и до няколко седмици аудио версията на български език ще бъде готова. Уеб ресурсът е част от международен проект, наречен Q4S, в който участват университети и организации, работещи за хората с увреждания от Великобритания, България, Турция и Гърция. Това означава, че сме ползвали опита и добрите практики на колегите от Великобритания, но заедно със съседите ни от Турция и Гърция се постарахме да създадем Уеб ресурс, който е приложим и при нас. Адресът на сайта е: www.q4s.eu

*Информацията ни е подадена от Асоциация “Мария Кюри”

Няма коментари:

Публикуване на коментар