20 юли 2011 г.

Фондация “Работилница за граждански инициативи” – успешна и в криза

От изпълнителния директор на фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) Илияна Николова разбираме, че 2010 г. е била успешна за фондацията.
Предоставени са средства в размер на над 700 000 лв. за граждански инициативи и софтуер за над 400 000 лв, подкрепени са над 70 организации в над 50 населени места на страната. Според нея, променен е животът на 80 000 човека, въпреки че годините на икономическа криза не подминават и гражданските организации.
Увеличените нива на безработица, намалените разходи за социални плащания, липсата на инвестиции в обществения сектор, ограничените дарителски бюджети и недостатъчните ресурси изцяло оказват влияние върху гражданските инициативи в страната. Но хората, които искат да променят своя живот и да помагат на другите, имат огромни възможности за развитие. Те самите трябва да действат за промяната.
Разрешаването на местните проблеми и включването на обществеността и бизнеса в осигуряването на ресурси предоставя възможности за развитие на местните общности в дългосрочен план.
“Индивидуалната отговорност, доверие, грижа и филантропия са от съществена важност за живота в едно свободно и демократично общество.”

ФРГИ участва с финансирания, към които се включват и тези, набрани от местните общности, и заедно с предоставения корпоративен дарителски фонд от Първа инвестиционна банка оказва финансова подкрепа на организации от цялата страна. Техните инициативи подобряват околната среда, културата, образованието, здравето и икономическото състояние, а това е инвестиция, която си струва положените усилия.
ФРГИ подкрепя качественото образование и учене през целия живот, местното развитие, местната култура и памет, социалната подкрепа на нуждаещите се, здравословната околна среда и устойчиво развитие, изкуството и културата с помощта на своите специални фондове, създадени за важни обществени каузи.  Чрез тях идеята за положителна практическа промяна и развитие става възможна.
Доброволният труд и други допълнителни ресурси от дарители и поддръжници са изключително ценна подкрепа в развитието на фондацията.
Провежданите конкурси дават възможност на гражданските групи да получат финансиране за развитие на своите проекти. Добрата комуникация и координация на заинтересованите страни подпомага решаването на важните проблеми за общността.
Множеството награди, раздадени от ФРГИ, са достоен резултат от убедеността, че всички заедно можем да променим действителността. А интересните събития индикират предимствата на добрите практики. Нещата просто се случват. Дори и в криза.



                                                                                                                 Нели Петрова


Годишната среща на ФРГИ бе посветена на толерантността, като една активна подкрепа на тези групи от обществото, които нямат възможност да упражняват правата си, за да могат всички в това общество да бъдат равноправни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар