20 юли 2011 г.

Гарантиране на конституционните права на децата

В конференцията участие взеха представители на Министерство на правосъдието, както и на Специализирания съд, който се занимава с правораздаване за деца във Франция.

Време е да спрем да говорим само за закрила на децата, след като те вече са попаднали в рискова ситуация. Необходимо е обществото да изгради нова визия по отношение на децата и тази визия да акцентира върху  гарантирането на детските права, така както те са залегнали в Конституцията на република България. Убеден съм, че е време да докажем, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото, така както гласи и чл. 14 от Конституцията ни. И както в много други области, и в настоящата е важно да заложим върху превенцията на риска. Не  просто да лекуваме последствията от случилата се беда,  а да не допускаме появата на такава изобщо. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес, по време на Конференция за държавната политика в областта на правосъдието за детето. Във форума участва и министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Убеден съм, че широката общественост оценява необходимостта от разработването на изцяло нов Закон за детето/ЗД/. За всички е видно, че се нуждаем не само от глобална промяна на законодателството, но и от промяна в подхода към децата и семействата изобщо, допълни министър Младенов. Той поясни, че в новия ЗД ще бъдат въведени актуализирани и доказали ефективността си практики по отношение на  осиновяването, настойничеството и попечителството. Иновациите в ЗД ще регламентират и изчистят аспектите, за които сме получавали обратна информация, че са тежки, бавни и не винаги ефективни.

Министър Младенов постави акцент върху инициираното от Министерство на труда и социалната политика „Споразумение за действия при деца в риск”. Резултатите от Споразумението са ясно доказателство от какво огромно значение е сътрудничеството между институциите, местната власт и неправителствения сектор. Министърът обясни, че добрите практики от изпълнението на Споразумението ще бъдат въведени в новия ЗД.     /Споразумението за действия при деца в риск бе  подписано на 15.03.2010 година от Министъра на труда и социалната политика, Министъра на вътрешните работи, Министъра на образованието, младежта и науката, Министъра на правосъдието, Министъра на външните работи, Министъра на културата, Министъра на здравеопазването, Председателя на Държавната агенция за закрила на детето, Изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане и Председателя на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България./


Въпросът с правораздаването за деца е ангажимент на всички институции в държавата, за да направим стъпка по стъпка смислена и устойчива реформа, чрез която да се изгради правосъдие, което да щади и да пази децата ни. Това заяви по време на откриването на конференцията министър Попова. Тя допълни, че моментът за промени в политиката за защита на децата е напълно актуален, защото и в европейския контекст този въпрос е с висок приоритет. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар