20 юли 2011 г.

Д-р Антония Първанова – на първо място по активност сред българските евродепутати

Две години след като д-р Антония Първанова бе избрана за евродепутат, статистическите данни на ЕП я поставят на първо място по активност сред българските евродепутати.

През изминалите 12 месеца:

·        тя е присъствала в 93% от всички заседания на ЕП,
·        участвала е в подготовката на 51 доклада за трите комисии, в които членува,
·        внесла е над 200 поправки,
·        в съавторство със свои колеги, е внесла 10 резолюции и 2 писмени декларации,
·        била е докладчик в сянка за АЛДЕ по 20 доклада.

Заместник-председателят на либералите се възползва от контролните си правомощия и внесе 39 парламентарни въпроса от началото на мандати си през 2009 година.

Д-р Първанова застана начело с предложения за нови идеи за дебати в ЕП като домакин на множество конференции, семинари и работни срещи. Тя бе основен лектор в редица конференции на високо равнище, организирани от европейски и международни институции и организации.

Приносът на д-р Антония Първанова в областта на здравеопазването на ниво ЕС бе високо оценен от нейните колеги. През месец октомври 2010 година тя получи престижната награда - Евродепутат на годината в областта на здравеопазването. Тя е и първият български евродепутат, награден с това отличие.

В качеството си на член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, евродепутатът бе инициатор за изготвянето на Директива за права на пациентите при трансгранично здравно обслужване, която бе приета през януари. Още през 2007 година, със стартирането на кампанията "Права на пациентите в ЕС" тя отвори път пред гражданите, нуждаещи се от лечение в друга държава-членка.

Водеща бе ролята на българския евродепутат и в дебатите, свързани с Партньорство за европейски иновации в областта на активното и здравословно стареене. Тя призова за интегрирана здравна стратегия, която да адресира предизвикателствата пред застаряващото население.

Управлението и поддържането на европейските медицински специалисти, както и нуждата от гарантиране на равен достъп до безопасно и качествено здравеопазване, са едни от основните приоритети на д-р Първанова, които тя ще продължи да защитава при обсъждането на нови европейски законодателни актове.

Като член на Комисията по правата на жените и равенството на половете, д-р Антония Първанова работи активно за борбата с насилието срещу жените, половата дискриминация във всичките й форми и единно заплащане на мъжете и жените.

Тя участва в изготвянето и обсъжданията на Директивата за борба с трафика на хора и защита на жертвите на трафик, която бе приета в края на миналата година.

Д-р Първанова изигра водеща роля в подготовката на доклад на ЕП за борба с насилието над жени, в който се настоява за европейска стратегия и директива. В допълнение, тя внесе резолюция срещу употребата на сексуално насилие по време на революциите в  Северна Африка и Близкия изток.

В качеството си на вицепрезидент на международната организация „Жени-Лидери в Европа”, д-р Първанова продължи да работи за участието на повече жени в управлението на компании и организации. Тя  допринесе за приемането на доклада на ЕП - "Жените в управлението на бизнеса", в който евродепутатите призоваха за по-голямо участие на жените в бордовете на европейските компании.

Д-р Първанова бе специален гост на Общото събрание на "Жени лидери в Европа", което се проведе в Париж, които призоваха Парламента да гласува в подкрепа на по-голямо участие на жените в управлението на фирмите и обмен на най-добрите световни практики за интензивно икономическо управление, корпоративна отговорност и развитие на новите технологии.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар