20 юли 2011 г.

Правата на хората с увреждания са човешки права

Почти 10% от населението на света или 650 милиона души имат увреждания. 80% от хората с увреждания живеят в развиващия се свят. Там те са сред най-бедните от бедните, тъй като увреждането е едновременно причина и ефект от бедността. Хората с увреждания са най-голямото малцинство в света. Но за разлика от повечето малцинствено население, увреждане може да засегне всеки, по всяко време, чрез усложнения на бременност и раждане, недохранване, (физическа или психическа) травма, болест, въоръжен конфликт, или възраст.

Когато се мисли за хората с увреждания, това не е необичайно за финансиращите институции, за да го концептуализира като здравен, медицински или като хуманното отношение към здравето въпрос. Подобни възгледи са в съответствие с традиционните подходи към хората с увреждания, в това, че проблемите, пред които са изправени хората с увреждания често се дължи на техните физически, умствени или интелектуални характеристики, а не на обществените бариери и дискриминация. Въпреки това, през последните 30 години, хората с увреждания са пионери в начина си на мислене, преминавайки от ограниченията на благотворителните организации към основните човешки права.
През 2007 г. бе приета Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (CRPD) (http://www.un.org/disabilities/default.asp?id=150). CRPD бележи значителен повратен момент за насърчаване и защита на правата.
Това премахва бариерите за хората с увреждания, които са създадени от обществените нагласи, обществения ред и физическата среда, които блокират хора с физически, сензорни, интелектуални или психо-социални увреждания, и това им позволява да упражняват техните права на равни начала с другите. CRPD е мощен инструмент за активисти, които искат да се справят с дългогодишната маргинализация и липса на прозрачност.

Финансиращите организации могат да изиграят решаваща роля в насърчаване на CRPD и формално тези организации да признаят, че хората с увреждания са значителна част от населението и трябва да направят своите програми по-достъпни за тях. Проблемът за човешките права на хората с увреждания е междусекторен въпрос и е релевантен към други въпроси, за които социалният фонд се грижи: проблемите на правата на жените, етническите малцинства, сексуалните малцинства и бедните.



Изтoчник: IHRFG
Превод: Мила Тронкова


Няма коментари:

Публикуване на коментар