15 септември 2011 г.

Балкански младежки фестивал

От 7-ми до 11-ти септември в Сандански  се проведе 16-то издание на Балканския Младежки Фестивал "Младостта на Балканите". Той е най-голямото международно младежко събитие в Югоизточна Европа и  се провежда под мотото “Младостта  на Балканите днес – бъдеще за  Европа утре!”. Председател на  фестивала  е кмета на Община Сандански г-н Андон Тотев. Официални гости на най-мащабното и най-значимо международно младежко събитие в Югоизточна Европа са представители на държавни и общински организации и институции и неправителствени организации и др. Основната цел на сдружение "Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите" е младите хора от Европа да се опознаят, да обменят информация, да разширят контактите си.

Тази година във фестивала вземат участие  над 600 младежи – танцьори, певци, художници, фотографи, младежки лидери, студенти и др. Българските участници са на възраст от 16 до 30 години. През 2010 година в подготовката и провеждането на петнадесетия БМФ се включиха 70 младежи от България и 26 европейски доброволци от Германия, Гърция, Италия, Македония, Полша, Сърбия, Турция и Франция.
В програмата на тазгодишния БМФ бяха включени  между културен обмен, фестивално дефиле, концерти на фолклорни и рок групи. Участват брейк групи, жонгльори, графитъри, татуисти и др. млади артисти, от България и чужбина. Имаше и конкурси за най-добър изпълнител и фотограф.         При откриването на 16-тия Балкански младежки фестивал прозвуча за първи път съвместният проект между Камелия Тодорова и нашумялата младежка група „032”.  За втора поредна година на младежкия фестивал бе проведен  винен празник – „Sintica: Традиции ипереспективи”, който включва представяне на традицията за приготвяне на вино. В рамките на шестнадесетия Балкански младежки фестивал "Младостта на Балканите" бе проведен и Младежки еко хепънинг "Less is more" - "Да изчистим България за един ден!". Основната му цел е да се покаже по атрактивен начин ползата от разделното събиране на възобновими отпадъци.
Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар