15 септември 2011 г.

Чрез образование към достойна заетост на хората с увреждания

В Пловдив присъствах на международна конференция, посветена на заетостта на хората с увреждания. Тя бе заключителен етап на европейския проект: „Разработване на подобрен и гъвкав обучителен курс за подготовка на хора със зрителни увреждания за пазара на труда“ (BIFOCAL), който се осъществява по линия на програма „Леонардо да Винчи“, мярка „Трансфер на иновации“. Той има два основни продукта:
- инструмент ВИЗАЖ, представляващ програма за усвояване на умения за търсене на работа и активно поведение на пазара на труда. Включва теми като: „Опознай себе си“, „Подготовка за интервю с работодател“ , „Най-често задавани въпроси по време на интервю“, „Създаване и поддържане на подходящ имидж“, „Подготовка на документи за кандидатстване за работа“, „Канали за търсене на работа“ и др.
- Програма за обучители/кариерни консултанти за подготовка за заетост на хора със зрителни увреждания.
И двата продукта са първоначално разработени от Кралския национален институт за незрящи, адаптирани от партньорите ни от Полша, Турция и България, за да са подходящи за условията в съответната страна.
Скоро продуктите ще бъдат публикувани в официалния уебсайт на проекта: http://www.bifocalproject.com

          На конференцията участваха представители от неправителствени организации и общини от Пловдив, Димитровград, Панагюрище и София. Всички те имаха възможност да се представят и да изразят надеждата си, че ще научат нещо повече за възможностите, които ще им бъдат представени за заетостта на хората с увреждания. Така те изразиха и уважението си към организаторите и желанието взаимно да си помагат за подобряване бъдещето на хората в неравностойно положение.  През тези две години, младият екип от специалисти е допринесъл много за проучване възможностите за работа на  хора с увредено зрение. Всички слушаха с интерес направеното от екипа по отношение професионалното обучение, консултирането и ориентирането на хората с увреждания и връзката с преподавателите от университетите. Проведени са разговори със сто работодатели в страната и са издадени много обучителни материали. Подготвени са 70 души с увреждания за работа на пазара на труда. Асоциацията се грижи и за хората над 55 години за тяхното обучение как да не бъдат съкращавани от работодателите. Обръща се внимание на равнопоставеността на хората с увреждания, свързана с политиките на Европейския съюз за защита от дискриминация. Проектът, който асоциацията приключи е наречен “Трансфер на иновации”. Създадена е иновативна методика и е предвидено  адаптирането и  прилагането и в други страни. Не по-малко важно е и партньорството между организациите, обмяната на добри практики и положителните визити между отделните организации.
          В останалите две страни - в Полша и в Турция са подготвени за пазара на труда съответно над 90 и над 50 души. Ползата от тази подготовка е, че младите хора, с които е работено, са станали ентусиазирани и мотивирани, по-осъзнати и уверени в себе си. Много е важно хората с увреждания да бъдат подготвени за интервюта с работодателите и това специалистите от асоциация „Мария Кюри” го правят успешно. Обучителните програми дават възможност хората с увредено зрение да опознаят себе си и да се научат да общуват.
          На конференцията успях да разговарям с представител на Кралския национален институт за слепи Анди Уайт. Кралският национален институт за хора със зрителни увреждания (КНИХЗУ) е най-популярното благотворително дружество във Великобритания и предлага информация, подкрепа и съвети на повече от 2 милиона човека със загуба на зрението.
         Анди Уайт работи като мениджър по заетостта в Кралския национален институт за хора със зрителни увреждания. "Националната организация, споделя той, е подкрепена с регионални организации  във Великобритания. Ние сме и „Национален глас” на незрящите хора, които имат свои организации, провеждащи различни кампании за промяна нагласите на обществото към незрящите хора. „Национален глас” воюва за промяна на законите спрямо хората с увредено зрение". Според г-н Уайт, когато всички имат един глас, са по-силни и могат да направят желаните промени. В института помагат индивидуално на хората с увреждания за подобряване на техния живот и г-н Уайт е горд, че за 2010 г.  е намерена работа на над 350 души с увреждания.
         „Помагаме на хората да не си загубят работата и имаме мрежа от специалисти в цялата страна, които работят по различните технологии и тяхното усъвършенстване спрямо възможностите на хората с увредено зрение”, отбелязва г-н Уайт. „Имаме добре обзаведени библиотеки и незрящите предпочитат електронните книги и съответно получават субсидия за закупуване на компютърна техника и за обучение. Ние сме благотворително дружество, получаваме дарения, но работим и с правителството. Отпускат ни се средства срещу извършената работа. Гордеем се с доказали се хора в обществото, като Дейвид Бланке-бивш министър, сега депутат, радиоводещ в ББС, Питър Уайт – той работи с говореща програма, всеки ден предава текущи новини и се ползва с уважението на обществото”.
          Младият екип на асоциация „Мария Кюри” ще продължи успешната си работа по активизиране заетостта на хората с увреждания на пазара на труда. Екипът е доказал, че в продължение на 14 години е създавал контакти с различни европейски държави, университети и неправителствени организации, за да достигне нивото на заслужено доверие. Ако повечето неправителствени организации работеха с този мащаб и амбиции, може би щяхме да постигнем много повече за достойното съществуване на хората с увреждания. 

Таня Йовева

1 коментар:

  1. Интересна и правилна е практиката в развитите страни хората с увреждания да не съсредоточават заетостта си в спициализирани предприятия, защото те се превръщат в гета за нискоквалифициран и съответно мизерно заплатен труд.
    Истинската интеграция на хората с увреждания на пазара на труда изискав помощ при задоволяване на техните специфични образователни потребности и адаптирана работна среда, която би им позволила достойна реализация и достоен социален статус.

    ОтговорИзтриване