21 септември 2011 г.

Дискриминиращи практики при преосвидетелстване на хора с увреждания

         Всеки човек с увреждане, който не е навършил 65 години, периодично се налага да се явява за освидетелстване в Териториалните експертни лекарски комисии, небезизвестните ТЕЛК.
Масово в обществеността битува схващането, че доста хора в нормално здравословно състояние се сдобиват с такива решения, ползвайки корупционни практики и затова режимът на издаването им следва да се затегне.
Ето какви са дискриминиращите практики в това отношение в организацията  на освидетелстване и преосвидетелстване в  ТЕЛК.
          Срокът на старото решение е изтекъл, пенсията е спряна, картата за градски транспорт не може да се ползва. Човек остава без  никакви средства и така в продължение на 3- 4 месеца, защото:
 Документите от регионалната картотека  пристигат за преосвидетелстване в ТЕЛК със закъснение, в период,  в който срокът на старото решение изтича или вече е изтекъл.
 В  ТЕЛК определят дата за явяване за преосвидетелстване около месец и дори повече,  след като документите са пристигнали. Изпращат писмо с дата на явяване на освидетелствания и необходимите медицински документи, които той трябва да представи. Така,  получавани по пощата, те понякога се губят и е трудно за доказване кой ги е изпратил, изпратил ли ги е въобще и кой е отговорен за загубата им. А ако пациентът не ги е получил, то той рискува да не е подготвен с точните медицински документи за преглед.
След датата и явяването на пациента, решението се изготвя и връчва не по-рано от следващия ден. Това поражда ново разкарване на пациента, който в този момент вече не притежава карта за градски транспорт, нито каквито и да е средства за издръжка. Следва двуседмичен период за обжалване.
После документите бавно и славно пътуват към НОИ за ново пенсионно разпореждане.
В НОИ обработката им трае минимум два - три месеца и отново минават на поредната допълнителна бюрократична комисия.
В тази връзка заслужават адмирации намеренията на Столична община, хората с увреждания да могат да се возят с намаление в градския транспорт в София, без това тяхно право да се прекъсва. За целта ще бъдат инициирани промени в транспортната наредба, които общинските съветници ще гласуват през есента. Дано хубавата новина стане реалност, а  не да се окаже пореден предизборен балон.  Тази промяна отдавна следваше да е факт и да се прекратят подобни дискриминиращи практики. Преди дни Комисията за защита от дискриминация, по  повод подадена жалба от човек с увреждане, предписа на здравното министерство да промени свой правилник, според който инвалидите губят правата си периодично за по няколко месеца в периодите на преосвидетелстване.
Всеки път хората с увреждания се подлагат на скъпи, безсмислени и често не съвсем безвредни за здравето им медицински изследвания, които за пореден път да потвърдят отдавна установеното нелечимо заболяване. Дали с периодичните скъпи изследвания, абсолютно ненужни при вече доказано  заболяване не се източва  по елегантен начин здравната каса, е отделен въпрос. Дали по този начин не се увеличава изкуствено натоварването на ТЕЛКовите комисии с цел доказване на необходимост  от назначаване на още специалисти на бюджетна издръжка?  
Какъв е изходът според опитни адвокати. В името на правата на хората с увреждания е възможно те да се явят  на освидетелстване с документи само за дефинитивното си състояние и тогава от комисията следва да се постанови пожизнен срок на решението.
Така че, ситуацията е пределно ясна - дефинитивно състояние  означава окончателно състояние, което не може да се подобри. Затова хората с подобен тип  увреждания следва да бъдат адекватно информирани, за да отстояват правата си на безсрочни ТЕЛКови решения.
При проблеми с нарушаване на правата на хората с увреждания в  ТЕЛК и НЕЛК следва те сами да си помогнат да се организират, може да бъде потърсена и  ангажирана  водеща адвокатска кантора, съпричастна към защитата на правата им. Напълно възможно е завеждането на колективен иск пред съответната съдебна институция, при това без заплащане на държавни такси, защото законът го позволява при определени условия. 

1 коментар:

  1. Човек с увреждане23 септември 2011 г. в 15:33

    Законодателството е променено, но практиката при прилагането му е порочна. Дяволът се крие в детайлите.Просто Агенцията за хора с увреждания следва да бъде контролираща институция, която да регламентира, контролира и в крайна сметка да оптимизира практиката в това отношение.

    ОтговорИзтриване