21 септември 2011 г.

Новини от Министерски съвет

* Правителството предлага на НС да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие

Министерски съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие. Документът беше подписан от България на 25 октомври 2007 г., по време на 28-та Конференция на министрите на правосъдието в Ланзароте, Испания.

Изработването на Конвенцията за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие е израз на твърдата решимост на държавите-членки на Съвета на Европа да продължат своята упорита работа за закрилата на децата срещу всички форми на сексуално насилие, която осъществяват успешно вече повече от петнадесет години. Документът поставя акцент върху значимостта на проблема и необходимостта от предприемането на незабавни мерки в тази насока, като същевременно демонстрира нетърпимостта на всяко съвременно демократично общество към всички форми на сексуална експлоатация и насилие срещу децата.

Конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие е всеобхватен правен акт, който включва всички аспекти, относими към закрилата на децата срещу сексуално насилие. Ратифицирането му ще потвърди ясната воля на България за идентифициране на актуалните проблеми в тази насока и търсенето на адекватен отговор чрез осъждане на всички форми на сексуални посегателства срещу деца, а също ще допълни предприетите до момента мерки на национално равнище.


* Към Министерския съвет се създава Съвет за електронно управление. Организационното, административно-техническото и експертното обслужване на дейността на Съвета ще се извършва от дирекция „Електронно управление" на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

1 коментар:

  1. Чудесни новини от Министерски съвет. Но кога България ще ратифицира конвенцията?
    А кога ще изчезнат тоновете хартия и бумащина при общуване с администрацията? Естония вече е минала на почти изцяло електронна администрация, с която се общува бързо, лесно, евтино и безпроблемно. Ние обаче си висим пред чиновническите гишета и носим купчини хартии от ведомство на ведомство.

    ОтговорИзтриване