21 септември 2011 г.

Eвропейска политика за борба с насилието над жени

"Настъпи моментът за приемане на европейска политическа и правна рамка за елиминиране на насилието над жени във всичките му форми.” Това заяви българският евродепутат д-р Антония Първанова по време на организираната от нея конференция в Европейския парламент на тема “Политиките на ЕС за борба с насилието над жени".
Към момента в ЕС предстои приемането на законов пакет за защита на правата на жертвите на престъпления, както и на цялостната стратегия за справяне с проблема за насилието срещу жени. 
По време на конференцията, на която д-р Първанова събра представители на ООН, Европейската служба за външна дейност и Европейското женско лоби, бяха представени не само препоръки за борба с насилието, но и конкретни стъпки за справяне със здравословните проблеми на жените, пострадали от насилие. 

1 коментар:

  1. Освен явното има и скрито насилие. Например в това, че традициите определят високото натоварване на жената в семейството с домакинска работа, която у нас се приема за "женска" и съпрузите твърде малко или никак не участват в нея. Това освобождава тяхното време за образование и кариера, след това те са на по-добри служебни позиции и с по-висок доход, посредством който поставят в зависимост съпругата си.
    Отпускът по майчинство също дискриминира жените, защото докато отглеждат малките си деца колегите им израстват в служебната йерархия и за тях остават само изпълнителските длъжности. Ако разбира се работодателят не ги е изхвърлил вече защото са имали неблагоразумието да забременят и родят. Тук има още много път да извървим, докато се преборим с този тип дискриминация.

    ОтговорИзтриване