21 септември 2011 г.

Инициатива за превенция и контрол на хроничните заболявания в Европа

По инициатива на д-р Антония Първанова, Европейският парламент прие резолюция относно позицията и ангажираността на ЕС за предотвратяване на хроничните заболявания.
Преди срещата на върха на ООН по проблема в Ню Йорк, д-р Първанова успя да убеди колегите си евродепутати да се проведе разискване в пленарна зала и да се приеме текст, който призовава към сериозна ангажираност от страна на ЕС за предотвратяване и контрол на хроничните заболявания.
По данни на Световната здравна организация, тези заболявания са причина за 86% от смъртните случаи в Европа. В Европейския съюз, четирите най-често срещани хронични заболявания са сърдечно-съдови, заболявания на дихателната система, рак и диабет. В същото време, четирите основни фактора, които допринасят за появата на хроничните заболявания, са тютюнопушенето, нездравословното хранене, алкохола и липсата на физическа дейност.
След приемането на резолюцията д-р Първанова заяви: "Хроничните заболявания са предотвратими. Затова, нашата главна цел както на европейско, така и на национално ниво, трябва да бъде елиминирането на рисковите фактори. Подобна стратегия би могла да спаси много хора и да спести средства, което е от основно значение за устойчивостта на националните здравни системи, които в момента са подложени на сериозен натиск. Превенцията и контрола на хроничните заболявания трябва да бъдат съпроводени от политическа воля. Точно за това настояваме преди срещата на върха на ООН в Ню Йорк. "
Тя добави: "Ако наистина искаме успешно да допринесем за намаляване на последствията от хроничните заболявания, трябва да преосмислим стратегиите си за обществено здравеопазване и да се съсредоточим  не само върху управлението на тези заболявания, след като вече са диагностицирани, но също така и да предотвратим появата им. Точно поради тази причина тютюнопушенето, нездравословното хранене, алкохола и замърсителите на околната среда трябва да бъдат основни фактори, които да вземаме под внимание при разработването на законодателството не само в областта на здравеопазването, но и в областта на храните, потребителските и екологичните политики. "
Текстът на приетата резолюция призовава ЕС и държавите-членки да увеличат мащаба на първичната превенция, научните изследвания, ранната диагностика и управление на четирите най-често срещани хронични заболявания (сърдечно-съдови, заболявания на дихателната система, рак и диабет).  В никакъв случай обаче не трябва да се пренебрегват други важни такива - като например психични и неврологични, включително и болестта на Алцхаймер. Текстът акцентира и върху значението на създаването на интегрирана европейска стратегия за хроничните и незаразни болести, която да бъде последвана от национални планове.

Източник: ПР агенция Nuveo Communications

1 коментар:

  1. Отоново Европа е на светлинни години от нас. Тук още се борим с недостига на направления за преглед при специалист отпускани с лимит на общопрактикуващите лекари. А достъпа до лекар в малките населени места в отдалечени и труднодостъпни райони и все повече затруднен и невъзможен. Каква превенция, като от доктора те делят 20 километра път - целият в преспи през зимата.

    ОтговорИзтриване