8 октомври 2011 г.

Ден на кариерата за хора с увреждания '2011

На 27.09.2011г. в хотел „Радисън"- София бе проведен Ден на кариерата за хора с увреждания '2011 - мост за намаляване на ефектите от кризата". Организатор на събитието бе Българското сдружение за личностна алтернатива (БСЛА), в партньорство със Столична община, Агенцията за хората с увреждания, Агенцията по заетостта, Министерството на труда и социалната политика и Българската стопанска камара. Официални гости на събитието бяха заместник-министър Деяна Костадинова, изпълнителният директор на АХУ Минчо Коралски и Албена Атанасова, заместник-кмет на Столична община.
От началото на годината 4300 хора с увреждания са си намерили работа, 3 800 от тях чрез Бюрата по труда в страната, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Министърът подчерта ролята на бизнеса в осигуряването на заетост и насърчаването на хората с увреждания. В специализираната трудова борса бяха поканени да участват 20 фирми и 150 човека в неравностойно положение. 
Съществуващите статистики се отнасят само за лицата, регистрирани в Бюрата по труда. По данни на МТСП от януари 2011 г. в субсидирана заетост са включени 1 900 лица. През август 2011 г. чрез Оперативна програма «Развитие на човешките ресурси» в Бюрата по труда са назначени още 250 трудови медиатори. Те ще спомогнат за повишаване качеството на предоставяните услуги за гражданите и бизнеса с фокус върху уязвимите групи. Министър Младенов припомни, че Министерският съвет прие Дългосрочната стратегия за заетост на хората с увреждания 2011-2020 г. Той съобщи, че вече е готов работният план, разписани са мерките и е осигурено финансирането на Националната програма за заетост за хората с увреждания, която се осъществява от МТСП и Агенцията за хората с увреждания.
Форумът премина на два етапа. Сутринта се състоя специализиран семинар на тема: "Заетост на хората с увреждания - една успешна инвестиция", а след обяд беше организирана трудова борса, на която хора с различни увреждания можаха да проведат кратки интервюта с представители на присъстващите работодатели.
За пети пореден път „Ден на кариерата за хората с увреждания 2011г”. премина при слаб интерес от страна на работодателите.
На организираната трудова борса за хора в неравностойно положение присъстваха едва 5-6 компании основно от сферата на информационните технологии, търговията и аутсорсинг услугите. Явно за голяма част от българските работодатели хората с увреждания все още не са предпочитана категория потенциални служители, или пък мнозина не са знаели за него. По-големите портали, специализирани за търсене на работа, странно защо не бяха поместили никаква информация за трудовата борса. Като слабост на организаторите може да се отчете и това, че няколко часа преди началото на трудовата борса все още не се знаеше кои са компаниите, изпратили свои представители на форума.

Мила Тронкова

Споделяне на личен опит: г-жа Таня Йовева, председател на Национален алианс за развитие. Тя разказа как в седми клас е взела трудното решение да напусне специализираното училище за хора със зрителни увреждания и да се премести в масово училище. Според нея това е бил ключов етап в живота й, тъй като е допринесъл много за нейната самостоятелност и бъдеща реализация. Г-жа Йовева се радва на активна и успешна кариера като журналист и мениджър на нестопанска организация. Тя заяви, че проектът Q4S е много навременен и полезен за младежите с увреждания, тъй като им предоставя интересни и лесни за приложение съвети.

Повече информация за събитието:http://www.q4s.eu/BG/index.php?p=4

Този форум бе организиран по проект, за който са получени значителни средства, а ефектът е нулев. Би трябвало резултатите да се обвързват с получените средства, защото едва тогава ще има смисъл едно толкова ценно начинание, което „Личностна алтернатива” е подела. Хората с увреждания се нуждаят от такава борса, но не за един ден. На практика се събират личности от различни институции, за да търсят показността, но за съжаление, хората с увреждания искат да бъде променена политиката за тях и те да живеят достойно и пълноценно. Това не е само грижа на държавата, но и на цялото ни общество. Иван и Андрей са известни личности и затова проектите им се приемат, но условията, които се създават за един ден на кариерата, не дават възможност на хората да се изявят и работодателите да ги потърсят. Всичко в тази държава се прави заради рекламата и, за съжаление, се търси изгода от нещастието на хората.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар