28 октомври 2011 г.

Психологични, социални и емоционални аспекти на затлъстяването

Методика за намаляване на теглото

Затлъстяването увеличава риска от инсулт, диабет от втори тип, коронарна болест на сърцето, повишаване на триглицеридите и кръвното налягане. При мъжете се повишава риска от заболяване от рак на дебелото черво и простатата, а при жените по-честа е вероятността за смърт от рак на жлъчния мехур, гърдата и рак на гениталиите. В някои случаи рискът е повишен поради факта, че диагнозата е трудна за определяне, особено в ранните етапи на развитие на болестта, например при рак на гърдата малките тумори в млечните жлези трябва да се откриват навреме. Последните проучвания показват, че наднорменото тегло увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер или деменция.
Други проблеми, свързани със затлъстяването са: заболяване на жлъчния мехур; артроза на долната част на гърба, бедрата и коленните стави, частично причинени от повишено натоварване върху тях; подагра – при нея се наблюдава отлагане на солите на пикочната киселина и често се чувства като артрит; синдром на апнея - силно хъркане и временно спиране на дишането по време на сън.

Медицинските изследвания показват, че ако един пациент е с тегло 40% над нормалното, вероятността от преждевременна смърт се увеличава двойно. Колкото по-голямо е наднорменото тегло, толкова е по-голям рискът от опортюнистични заболявания.

Едни от най-неприятните последици на затлъстяването са емоционалните преживявания. Много хора днес, особено жените, се чувстват недостатъчно привлекателни поради видимото затлъстяване. В допълнение, те често са смятани за алчни и мързеливи, но много факти показват, че това не е така.
Хората, страдащи от затлъстяване, може да се сблъскат с дискриминация на работното място, в училище, в търсене на работа и в други социални ситуации. Ето защо сред тях се появяват чувства на отхвърляне, срам и депресия. В САЩ специални социални организации се борят срещу дискриминацията въз основа на теглото и отстояване на правата на пълните хора, ангажирани в образователното дело, като ги предпазва в конкретни ситуации и създава групи за подкрепа.

Техниката за намаляване на теглото се състои в това да успеем да ускорим метаболизма си, като използваме реакциите на тялото, без да го насилваме с тренировки и да го ограничаваме от храна. Не е удачен и животът, подчинен на графици и таблици, въпреки че от време на време може да се спазва определен режим. В процеса на отслабване е важно да бъдат преодолени тези пречки.

Основните причини за наднормено тегло са три: преяждане, липса на физически упражнения, бавен метаболизъм. За да се поддържа тялото в добра форма, е достатъчно да се изпълняват няколко прости препоръки:

1. Най-малко 2 пъти седмично правете физически упражнения.
2. Не предприемайте стриктна диета и не се ангажирайте с прекомерна физическа активност.
3. Яжте малки порции, но често. Може 4-5 пъти на ден (насищането ще настъпи по-бързо с по-малко храна.)
4. Ограничете консумацията на храна, съдържаща въглехидрати, но не я изключвайте напълно от менюто си.
5. Посещавайте сауна, правете масажи на тялото си, приемайте повече витамини и йод.
6. Чувствайте се свободни да си хапвате и след 18 часа. Последното хранене за деня трябва да се поема до 4-5 часа преди лягане.
7. Правете закуски между основните хранения.
8. Благотворният стрес е полезен. Той ускорява обмяната на веществата. Затова се препоръчва спорт като скачане с парашут, например, тъй като при него се изгаря огромно количество енергия. Трябва да избягваме депресивни състояния, защото депресията има диаметрално противоположен ефект - намалява метаболизма и води до сънливо състояние на организма.
9. Избягвайте приемането на успокояващи билки и антидепресанти, защото те действат като инхибитори на метаболизма.


Нели Петрова

1 коментар:

  1. Бай Иван от Каспичан29 октомври 2011 г. в 17:35

    Да не ядем 4-5 часа преди лягане ми се струва прекалено. Ако обикновено си лягаме в 22 вечерта, то значи въобще да не вечеряме. И тогава ще се събудим гладни и нервни, та няма и да спим като хората. Стига с тези рецепти, в които някой все те обучава.
    1. Не яж пилешко - птичи грип.
    2. Не яж телешко - луда крава.
    3. Свинското е вредно.
    4. Не ях яйца - много холестерол.
    5. Не яж много сирене и кашкавал - солени са.
    6. Доматите вредят на стомаха.
    7. Бананите са много сладки.
    8. Не употребявай кафе, сол, захар.
    9. Не пий и не пуши - вредно е.
    10. Не прави секс - има СПИН.
    Ай стига бе, направо да умирам ли?
    Няма отрови - има отровни дози. Живейте живота си с усмивка и любов, хапнете, пийнете и се веселете - бъдете разумни във всичко и .... наздраве! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване