31 октомври 2011 г.

Новини от Европейското женско лоби (ЕЖЛ)

        2012 г. е Европейска година на активно стареене и солидарността между поколенията.
Европейското женско лоби подготвя широка кампания за формиране на своя позиция по трудоспособна възраст и пенсиите на жените.
        ЕЖЛ инициира широко европейско движение за всеобхватни действия на ЕС относно насилието срещу жените и за Европейска година за борба и предотвратяване на насилието срещу жените.

1 коментар:

  1. На теория в развитите европейски страни дискриминацията по пол е преодоляна. В България също би трябвало да сме доволни, защото законодателството в тази посока е факт. На практика, обаче, нещата съвсем не стоят така. Все още заплащането на жените е с около 20 % по-ниско.Защо? Защото жени заемат в по-голямата си част изпълнителски длъжности. За ръководни позиции се предпочитат мъже. Младите дами са рисков контингент за назначаване, защото могат да забременеят и родят и никой не желае служители, които ще ползват дълги отпуски и трябва да им търси заместници. Освен това малките деца често боледуват и пак мама е тази, която ще отсъства от работа, за да ги гледа. Докато жената отсъства в отпуск по майчинство, колегите мъже напредват в кариерата и ето ти разлика - жените са с по-ниски работни заплати, съответно по-ниски пенсии и въобще с по-ниски възможности за професионално израстване. Да не говорим, че вършат основната домакинска работа в къщи и това отнема от времето им за допълнителна квалификация и самоусъвършенстване.
    Ето това следва да се промени и отпускът по майчинство следва задължително да се раздели между двамата родители - първата година мама, после татко. При гледане на болното дете също следва да се редуват. Домакинската работа би могла да бъде поделена, защото семейството се състои от двама, нали? И тези двама да имат равни права и отговорности.

    ОтговорИзтриване