15 октомври 2011 г.

IN MEMORIAM: Стив Джобс

Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния. Той е незаконнороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън и още като невръстно бебе е осиновен от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян от Маунтин Вю Калифорния, които го кръщават Стив Пол. Биологичните родители на Стив са високо образовани интелектуалци, които по-късно постигат отлични кариери, а второто им дете, сестра на Стив, сега е известна писателка. Майката на Стив поставя като условие за осиновяването момчето да получи университетско образование. Джобс се жени за Лоурийн Пауъл на 18 март 1991. Двамата имат три деца - един син и две дъщери. Той има и друго дете от предишната си връзка - дъщеря Лиса (родена 1978).

Джобс посещавал гимназия в Купертино, Калифорния, град в който се намира седалището на “Епъл”. След гимназията посещава лекции в Hewlett-Packard в Пало Алто (Калифорния). „Така отидохме в Atari и казахме „Хей, имаме това невероятно нещо, дори създадено с някои от вашите части, какво мислите за това да ни спонсорирате? Или ще ви го дадем. Просто искаме да го правим. Платете ни заплати и ще дойдем да работим за вас." Те казаха „Не”, споделя Стив ДжобсСлед това отидохме в Hewlett-Packard и те казаха Хей, нямаме нужда от вас. Вие дори още не сте завършили колеж.” Скоро той е назначен там работа като летен служител, където има шанса да работи със Стив Возняк. През 1972 г. Джобс завършва гимназия и се записва в Reed College в Портланд (Орегон). Той се оттегли след първия семестър, но продължава да присъства на някои курсове, като калиграфия, на което дължим прекрасната симетрия
на шрифтовете на „Епъл“.
"Нямах никаква идея какво искам да правя с живота си как университетът щеше да ми помогне да  разбера", споделя по-късно Джобс. "Там харчех парите, които родителите ми са спестявали цял живот. Затова реших да прекъсна и да повярвам, че нещата някак си ще се наредят", допълва той.
Следват полу-хипи период, пътуване в Индия в търсене на просветление, приемане на будизма, експерименти с наркотици и страст към музиката – особено Боб Дилън и Бийтълс. През това време Джобс експериментира с психоделиказми, като нарича своя опит ЛСД.  През 1976 г. заедно с приятеля си Стив Возняк той поставя началото на днешния „Епъл“ с първата основана от него компания, основана с подкрепата на семейство Джобс.

Apple - Възходът и евентуално падение

Всичко започва през далечната 1976 година, когато Стив Джобс, Стив Возняк и Рональд Уайн основават Apple и поставят началото на ерата на персоналните компютри с въвеждането на Apple II. Тези машини по-късно отстъпват място на революционната промяна в десктоп компютрите, наречена Макинтош. Макинтош и до днес използва графичен интерфейс и мишка за взаимодействие между иконите. Счита се, че има още един основател на компанията „Епъл” Майк Маркула, който  прави сериозна инвестиция от 250 000 долара при създаването на компанията. Дълги години след това, той заема ролите на председател и изпълнителен директор на компанията. Именно той е човекът, който в спор между Стив Джобс и Джейк Скъли през 1985 година, взима страната на Скъли... който от своя страна уволнява Джобс, което почти довежда до банкрута на Apple.


След като губи битката за власт в борда на директорите през 1985 г., Джобс напуска Apple и основава NeXT - развойна компания, специализирана в разработването на компютърни платформи за образованието и бизнеса. Първоначално иска да направи компютри от следващо поколение, значително по-добри от тези на „Apple“, но това така и не се случва. “Тези машини може да бъдат незаменими инструменти. Компютърът може да бъде “Велосипед за ума ни””, често казва Стив Джобс. Самата компания в началото произвежда компютри „NeXT“ и операционна система за тях, наречена отново „NeXT“. Най-общо казано това, което се случва с хардуерното подразделение, е че натрупва разходи на стойност от 250 милиона долара. Това е причината „NeXT“ да бъде закрита през 1993 г.
През 1994 г. на Джобс му хрумва гениална идея като разбира, че се дават много пари за направата на обектно-ориентирани продукти на софтуерния пазар. Той решава да направи своята операционна система „NeXT“ рай за обектно-ориентираното програмиране (ООП). Също така си поставя за цел да направи тази операционна система водеща през 90-те години и изцяло изградена на принципите на ООП.
Следващата стъпка е насочена срещу платформата „Windows“ на „Microsoft“, като убеждението на Джобс е, че тази операционна система е изключително неудобна за развитието на програмни продукти. Той желае да покаже на програмистите истинска платформа за програмиране в лицето на „NeXT“ и иска да измести „Microsoft“ от пазара на ОС за производители на софтуерни продукти, особено за малки бизнескомпании с малък персонал и ниски приходи, които се нуждаят от бързо и евтино разработване на продукти.

Pixar и Disney

През 1986 г. Джобс заедно с Едуин Кетмул основават компанията „Pixar“, занимаваща се с компютърни анимации. Тя се ражда, след като Джобс откупува графично студио от Lucasfilm. След като няколко години компанията неуспешно продава свой графичен компютър, тя сключва договор с Disney за създаване на няколко компютърно анимирани игрални филми, които Disney ще финансира и разпространява.

Завръщането на Apple  - триумф

Въпреки сравнително големите успехи на Джобс с „NeXT“, компанията не става един от големите играчи в компютърния бизнес. Но такъв играч си остава „Apple“ и те купуват „NeXT“ през 1996 за сумата от 402 милиона долара, като по този начин връщат Джобс в компанията, на която той е съосновател. Благодарение на Джобс, компанията увеличава продажбите си и се превръща в лидер в областтта на компютърните технологии. “Единственият начин да се справяте страхотно е да обичате това, което правите. Ако не сте го намерили още, продължавайте да търсите. Не се успокоявайте. Както всички неща от сърце, вие ще разберете, когато го откриете.”

Болестта, която уби Стив Джобс

Причината за смъртта му повечето медии коментират, че най-вероятната си остава рак на панкреаса. През 2009 г. на Джобс му бе извършена трансплантация на черен дроб. На 24 август 2011 г. Стив Джобс подава оставка като главен изпълнителен директор на "Apple" за втори път.  Постът на изпълнителен директор на „Епъл” се поема от Тим Кук. На 5 октомври 2011 г. семейството на Стив Джобс съобщава, че той е "починал спокойно днес". Apple пуска отделно съобщение, в което съобщава за смъртта му.
“Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг. Не попадайте в капана на догмите, които са да живеете с резултатите от мисленето на други хора. Не позволявайте на шума от мнението на другите да заглуши вашия вътрешен глас. И най-вече, имайте куража да следвате сърцето и интуицията си. Те по някакъв начин вече знаят какъв наистина искате да станете. Всичко друго е второстепенно…”, призовава Стив Джобс.

Стив Джобс бе смятан за сърцето и душата на Apple. Неговият новаторски дух и талант на организатор, са основата на успеха на компанията. Стив Джобс ще бъде запомнен и с уникалните си маркетингови умения, които му позволиха да наложи на пазара iPod, смартфоните iPhone, таблетите iPad.
“Преди време мечтаехме за тези неща. Сега ги създадохме. Велико е.” - споделя Джобс. “Иновацията различава лидера от последователя”, казва още той.


Принципите на Стив Джобс:

·       Правете това, което обичате
·       Пробийте във вселената
·       Провокирайте мозъка си
·       Продавайте мечти, не продукти
·       Кажете „не“ на 1000 неща
·       Създайте невероятни добри преживявания
·       Усъвършенствайте посланието


Мила Тронкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар