22 ноември 2011 г.

„Натура 2000“: значително нарастване на защитените природни зони в Европа


 „Натура 2000“ е широкообхватна мрежа от защитени територии, създадена с цел да осигури оцеляването на най-ценните и застрашени биологични видове и местообитания в Европа. Мрежата се състои от около 26 000 територии, като последните разширения добавят 166 нови територии с площ почти 18 800 квадратни километра. Повече от 90 % от добавената зона се състои от морска територия (17 000 km²), главно в Обединеното кралство, а също и във Франция, Белгия, Гърция, Кипър и Италия. "Натура 2000“ е в центъра на европейската борба за спиране на загубата на биологичното разнообразие и за запазване на функциите на екосистемите.

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник заяви: „Натура 2000 в момента е един от най-резултатните инструменти в Европа за борба срещу загубата на биологично разнообразие; тя играе ключова роля в стратегията ни за защита на природното наследство. Приветствам особено много разширяването спрямо европейски морски площи: защитата на европейската морска среда и уникалните й характеристики никога не са били толкова важни.“

Информация: Представителство на Европейската комисия в България

1 коментар:

  1. Човешката цивилизация се развива много интензивно, особено напоследък. Населението на Земята нараства с ускорени темпове най-вече в развиващите се страни и в страните от третия свят. Проллемите с изхранването и снабдяването с вода могат да придобият застрашителни размери. Затова е особено важно да пазим природата и в тази връзка защитените територии са жизнено важни за запазване на биологичните възможности за възпроизводство на флората и фауната на планетата.

    ОтговорИзтриване