18 ноември 2011 г.

Творецът Катя Воденичарова на 85 г.



Читалище Пенчо Славейков бе домакин на честването на юбилея на Катя Воденичарова. Тя навърши 85 г., но желанието и да твори е все същото. Правят впечатление силният и дух, умението и да говори, да привлича слушателите си с “Катините истории”. Незабравими ще останат в много хора чудесните предавания подготвени от нея по програма “Христо Ботев” в редакция “Хумор, сатира и забава”.
На присъстващите в читалището нейни колеги, приятели тя разказа за голямата си мечта да работи в радио. Повече от 30 г. тя  работи в Националното радио, била е  зам. главен директор на Детско-юношески предавания, а след това главен редактор на редакция “Хумор, сатира и забава”. Автор е на осем радиопиеси, шест куклени пиеси, осем театрални пиеси, осем телевизионни пиеси и филми  и единадесет детско-юношески книги и една за възрастни. За нея Благовеста Касабова казва: “Тя е  много сладкодумна и има вродена деликатност, привлича читателите си с това, че умело се превъплащава в героите си, благодарение на своята откровеност, издигайки ги на високо художествено ниво.  Трудно  е да се определи стилът на Катя Воденичарова – в прозата или драматургията. И в двете направления е получила най-престижните национални награди: “Златна ракла” на едноименния телевизионен фестивал 1987 г  и през 2006г, Националната награда “Константин Константнинов” през 2007г., наградата “Петко Рачов Славейков” за цялостно творчество. Присъден и е още Орден “Св.Св Кирил и Методи” първа степен. Това показва, че тя е утвърден поет за наша радост оценен по достойнство, защото не винаги е така. С оригиналните си журналистически материали тя се издига много и спечели своята читателска и слушателска аудитория. Тя е мой любим автор и когато прочетох “Артистът от нашата улица” и другите и детски книги се убедих, че в съвременната литература е навлязъл автор с друга художествена сетивност. Катя има различен поглед към света, неустоимо привлекателен. Произведенията и не са с шаблонни случки, а наситени с живи, чаровни герои, запленяващи с поведението си и мислите си. Още с първата си книга Катя Воденичарова стана търсен и предпочитан автор.
            За тази вечер, посветена на юбилея на Катя Воденичарова, тя развълнувано казва: “Ще запомня тази вечер. Тук са хората, които обичам”. Сред хората дошли да я удостоят с вниманието си беше и Найден Вълчев и много нейни колеги. Все още звучат по програма Христо Ботев предаванията “Дядовата ръкавичка”, “Златният кос”. Тази вечер в малкото читалище “Пенчо Славейков”, тя си пожела здраве, за да може да осъществи всичко, което има като намерение. Нека и ние и пожелаем не само здраве, но и сили, за да може да радва своите читатели и децата най-вече с още по-хубави и емоционални книги. 
Таня Йовева

Катя Воденичарова работи 33 години в БНР - редакция "Детско-юношески предавания" и редакция "Хумор, сатира и забава". Творчеството й е посветено на децата. Автор е на:
* Осем радиопиеси
* Шест куклени пиеси
* Осем театрални пиеси
* Осем телевизионни пиеси и филми
* Десет книги - повести и разкази: "В първи клас", "Янка, бабино момиче", "Момче-юначе", "Приказка за Радослав", "Хоп Троп", "Артистът от нашата улица", "Един метър над земята", "Чочко тръгва по света", "Ела, Мони, изяж ме!" и "Следвай ме, бабо!".

Няма коментари:

Публикуване на коментар