28 ноември 2011 г.

Магичната сила на надеждата

Българската история е пълна с легенди за реални и митологични личности, белязани с необикновената дарба да предсказват и лекуват. Хиляди обезверени са се стичали към тях като последна надежда за оцеляване и спасение.

Българският феномен Ванга придоби световна известност и много хора пътуват и днес, за  да се поклонят на гроба на лечителката, да запалят свещ в храма в местността Рупите или да разгледат дома й, който скоро ще бъде превърнат в музей с помощта на общинските власти.

Сравнително по-малко известно е, обаче, че Ванга е имала предшественичка, сляпа колежка по съдба, дарена също с необикновената дарба да предсказва, да лекува и да помага на хората. Обявена от признателните хора за светица, монахинята св. Преподобна Стойна живее в началото на ХХ век в манастира „ Свети  Георги” в с. Златолист – Югозападен Пирин, близо до с. Рожен – на около 10 километра от Мелник.

След Балканската война към България се насочват много преселници от опожарени и унищожени селища. Семейството на Стойна също не прави изключение. Според известното до момента, Стойна ослепяла в невръстна възраст след боледуване от шарка, но други твърдят, че била понесена от вихрушка също като Ванга и оттогава загубила зрението си. Един ден тя получава видение, пред нея се явява конник на бял кон и предрича, че тя ще живее в с. Долна Сушица /днес Златолист/, ще върши богоугодни дела и ще прекара дните си  в църква. Останала сираче, тя живеела в дома на чичо си, в бедно и скромно семейство. Един ден  го накарала да копаят в двора, защото получила сигнал свише, че там ще намерят свети неща. Чудото наистина се случило,  открили икона и кандило, заровени в земята. Стойна Димитрова, както са запазени сведения за името й, искала да построят на мястото църква, но не могли да осигурят средства за това. Така Стойна се заселила в храма „Свети Георги” и поела монашески обет.

Стойна притежавала много таланти и умения. Рисувала икони, въпреки слепотата си, съчинявала песнопения и молитви, изработвала красиви гривни и пояси от мъниста. Отглеждала кокошки, които доверчиво кацали по ръцете й. Боядисвала яйцата им за Великден с необикновени шарки и ги раздавала на децата, които с благоговение я наричали „Доброто преподобие”. Дарбата й да лекува и предсказва се разнасяла от уста на уста. 

Легендите разказват, че тя можела да общува с мъртвите, разговаряла със светците от иконите, най-вече със св. Георги, когото смятала за свой покровител. Можела да предсказва минало и бъдеще на непознати хора, да описва точно външния им вид, без да ги вижда, държала горящи въглени в ръце, без да се изгори. Веднъж изплашена от змия, скръстила молитвено ръце, обръщайки се към св. Георги и ... се издигнала над земята. Така легендата ни дава исторически пример за левитация,  процес, който според уфолозите е напълно възможен.

Научно - изследователски екип от Софийския университет с ръководител доц. Красимир Стойчев през 1986г. открива в Роженския манастир снимки на Стойна и решава да проучи живота й. Така стига до с. Златолист и записва множество разкази на свидетели за нея. Самата Ванга я е познавала и тачела паметта й. Наричала я  „Калуграта”, т.е. калугерката и я е обявявала за по-кадърна от себе си, признавайки способностите й.

Богомолците също носели бучки захар, над които са преспали, със себе си, за да им „гледа” Стойна. Това е особено интересно като факт. Знае се, че захарта на бучки е с кристална структура. Физици и биохимици все повече доказват, че биологично активната материя и живите организми излъчват определени енергии и подобни кристални структури могат да запечатват в себе си тази енергия. Биополето се фотографира в материята на кристалите и ето ти носител на информация за нашия живот, събития, мисли и мечти.

Феномените наричани днес екстрасенси или по-точният термин е свръхсензитиви, тоест хора с повишени възможности на своите сетива, явно са в състояние да разчетат и анализират подобна информация. Защо, и Стойна, и Ванга са слепи ?  Приетият днес за здрав човек възприема със зрителния анализатор над 80 процента от информацията за заобикалящата го среда. Загубата на зрение явно отключва в биологията на човека скрити компенсаторни анализатори и сетива, биологично заложени в процеса на еволюция – така разсъждават учените. Християните пък са убедени, че това е свръх дарба за избрани от Бога - творец, възложил им мисия да помагат на грешните. Кой е правият в спора, нека всеки сам да реши.

Монахинята София разказва на изследователите от Софийския университет, че Стойна веднъж по време на съвместната им разходка внезапно изчезнала като дим и след секунди се появила на кубето на църквата, обкръжена от ярка светлина. Телепортация?  Възможността за телепортиране е интерпретирана в много научно – фантастични кинотворби, в много романи и все още е предмет на спор сред занимаващите се с психотроника.

Според М. Стамболова, Стойна има и почти стопроцентова познаваемост на политическите си прогнози, както и на прогнозите, направени в началото на ХХ век за това, как ще се развива както България, така и съседните страни.

През 1933 година кюстендилецът Костадин Георгиев завел при Стойна роднини от днешна Македония, за помощ на болно дете. Тогава Стойна предрекла:

„Коста, на война че одиш, ти и братята ти. Един нема да се върне. Много работи ке стават. Чудото ке е след 60 години. Ако политиците скарат народо и он почне да се мрази, ке дойде глад и мор. Деца и стари ора ке умират без лек и лекарства. Обич, обич требе на ората, Коста, обич. Нема ли я, ке се затрие убавата ни държава” . После дала на хората шепа стафиди да носят на болното дете и ги отпратила с добро.

Детето оздравяло, единият брат на Костадин загинал на фронта. Като прибавим 60 години оттогава, виждаме, че след толкова години преход политиците успяха да ни смразят. Днес  често се налага да събираме пари за лечение на дечица, за безнадеждно болни хора. Безработицата и гладът мъчат доста от нас.

Стойна тогава предсказва, че една бяла птица от мъка ще се роди. След 60 години ще литне по света и който нашенец я види и  пипне с чисти ръце и „арно” сърце, то той ще добие голяма сила, незнайна, за доброто на хората. Къде е бялата птица днес?

Дали това е любовта между хората и разумът, който следва да надделее?
Днес в с. Златолист са останали само няколко къщи на по стотина и повече години с поразяващата самобитност на възрожденската ни архитектура. Има само десетина възрастни жители, които се радват на потока от хиляди туристи. Светицата Стойна е почитана от българи, турци, гърци.

Храмът “Св. Георги” е построен през 1857 г. Изографисан  е през 1876г.  от Теофил Минов от с. Каракьой – Драмско. В него се пази килията на Стойна Преподобна и нейните малко на брой скромни вещи..  В средата на църквата, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел - емблема на Цариградската патриаршия. Има поверие, че когато стъпиш и постоиш върху нея, ще получиш сили и здраве. Храмът е реставриран в края на миналия век.  В него могат да се видят както изключително красиви стенописи, така и едно невероятно дърво в двора – на възраст 1300 години. Поверието гласи, че ако го прегърнеш и постоиш така, ще получиш огромен прилив на сили, енергия и здраве. На дълголетния чинар е вързана люлка, на която поклонниците се люлеят за здраве. Много от тях шептят съкровени  въжделения над „кладенецът на желанията”. Легендата разказва, че който от сърце се помоли над лечебната вода, после желанието се сбъдва. Болни оздравяват, бездетни се сдобиват с рожба, разделени се събират с обич и живеят щастливо.

През 1931 г. дори италианският консул бил при Стойна, получил вярно предсказание за личния си живот, а преводачът му свидетелства, че тогава Стойна предсказала и избухването на Втората световна война.

Стойна Преподобна сама предрекла появата на Ванга и че именно тя ще поеме шафетата от нея. Ще има способностите да предсказва, лекува и напътства.

Още преди повече от десетилетие политикът и синдикалист д-р Константин Тренчев открива вълшебствата на с. Златолист и води хиляди миряни на това пълно с чудеса място. Гробът на Стойна е отрупан с цветя и дарове от благодарните поклонници. Дали да вярваме в чудеса е наше право на избор, но магичната сила на надеждата сама по себе си често прави чудеса.



София
27.11.2011
Диана Дар

Няма коментари:

Публикуване на коментар