1 декември 2011 г.

Емилия Мюлер: В лицето на българското правителство имаме партньор, на когото се осланяме


Министерски съвет на Република България: Премиерът Бойко Борисов се срещна с държавния министър по федерални и европейски въпроси на Свободната държава Бавария

Висока оценка на сътрудничеството между България и Свободната държава Бавария, особено в политическите отношения, дадоха министър-председателят Бойко Борисов и гостуващият у нас баварски министър по федералните и европейските въпроси Емилия Мюлер. Министър Мюлер изтъкна доброто взаимодействие в смесената българо-баварска комисия, която работи по няколко проекта, инициирани от нашата страна. По думите й, те ще допринесат много в областта на правосъдието и вътрешните работи и реализацията им ще бъде отлична атестация за влизането на България в Шенгенското пространство. „Във ваше лице имаме партньор, на когото можем да се осланяме”, коментира тя свършеното от правителството за охрана на външните граници на Европейския съюз и недопускането на контрабанда, нелегален трафик на хора и наркотици.
Премиерът Борисов и министър Мюлер обмениха мнения за необходимите мерки за овладяване и излизане от финансовата криза в Европа. Българският правителствен ръководител подчерта изключителното значение на спазването на финансова дисциплина и отново изрази позицията си, че държавите-отличници в това отношение трябва да получават бонуси под формата на допълнителни средства от еврофондовете. Двамата събеседници изразиха общата позиция, че на страните, които не изпълняват маастрихтските критерии, не трябва да се помага без да се изискват конкретни резултати срещу помощта, защото в противен случай се разлага финансовият морал.
„Пътят за спазване на финансовата дисциплина, по който вървите, е похвален. Приемете комплиментите ми за постигнатото, защото то не е лесно, чувства се съпротивата на населението, но е единствено правилното”, коментира министър Мюлер и посочи, че именно това е направило и баварското правителство, за да превърне Бавария от страна с огромни задължения в успешна и високотехнологична държава.
В срещата, която се състоя в кабинета на министър-председателя, участваха посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, заместник-министърът на външните работи Константин Димитров, генералният ни консул в Мюнхен Антоанета Байчева, управителят на Българо-германската стопанска камара Митко Василев, експерти от двете министерства.           

1 коментар:

  1. Някога са ни наричали прусаците на Балканите. В смисъл били сме трудолюбиви и прогресиращи като германците. Българският лев е бил със златно покритие. Малкият и среден бизнес са се развивали успешно. В семейството е работел почти само мъжът и пак се е живеело добре. Съпругата е гледала децата, възпитавала ги е в морал, родолюбие и стремеж към образование. Дори стопанинът на село с труд е успявал да даде образование на децата си - дори в чуждоезикови колежи. А днес - мизерия и безработица. Хубаво е да ни хвалят германците за орязването на социалните програми и финансовата дисциплина, но и ние сме съгласни да се реже - но когато имаме техните доходи и пенсии. От средна пенсия 200 лв какво да отрежеш и как да оцелееш.
    Кога ли ще ги стигнем германците и кога ли пак ще сме прусаците на Балканите?

    ОтговорИзтриване