1 декември 2011 г.

Разчупване на табутата


Домашно насилие над възрастни хора – разпознаване и противодействие

В БЧК се състоя заключителната конференция на проекта „Разчупване на табутата” по програма “Daphne” на Европейската комисия, осъществен от различни европейски организации на БЧК и образователни институции от Австрия, Финландия, Италия, Полша и Германия, както и в сътрудничество с организации от Франция, Белгия и Португалия. Координатор на проекта бе Австрийски червен кръст.
По проекта бе обърнато внимание на обучението за разпознаване и противодействие на насилието и приложимия професионален опит в работата на социалните и здравни служби.
Конференцията бе открита от д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК. Проектът беше представен от Евелина Милушева, координатор на проекта.
Тя сподели, че няма подробна информация относно честотата на насилие срещу възрастни жени, но по принцип статистиката сочи , че насилието срещу възрастни хора е между 6 и 9% и че те възникват най-вече в дома на възрастния човек.
Често използваното определение за насилие според Световната здравна организация е: „Преднамерена употреба на физическа сила и власт или заплаха за такава срещу самия себе си, срещу друго лице, срещу група от хора или общност, което води или създава вероятност за нараняване, смърт, психологически вреди, нарушения в развитието или загуби.”
Според Американския национален център за насилие над възрастни хора, насилието като преднамерен или небрежен акт съществува в няколко различни форми: физическо насилие, психическо / емоционално  насилие, сексуално насилие, финансови злоупотреби и липса на грижи и/или изоставяне.
Типични рискови фактори за насилие над възрастни жени в семейството инициират изолирани или комплексни конфликти в зависимост от семейната история, взаимната зависимост на членовете на семейството, споделянето на общо домакинство, физическият и/или психически товар върху лицата, които полагат грижите, социалната изолация, алкохолните и други зависимости, недиагностицирани психични разстройства и допълнителните фактори, предизвикващи стрес.

Как могат да се разпознаят ситуациите на насилие върху възрастните хора? Някои от формите за насилие могат да бъдат счетени за нормални, а понякога насилието бива преувеличено поради различните схващания и различната чувствителност за насилническо поведение. Така здравните и социалните работници не могат да разпознаят симптомите, за да се включат в адекватен диалог, наблюдение и размисъл.
Признаците за възможна форма на насилие трябва да се вземат под внимание, а също така да се проследят и противоречивите обяснения при наблюдавана ситуация. Най-важното в такъв момент е доверието, което е предпоставка за разкриване на болни въпроси. Промените в настроението също оказват влияние, както и хранителните навици. Затова в случаи на съмнения трябва внимателно да се наблюдава и регистрира всеки един инцидент, да се разработят различни превантивни и подкрепящи мерки в дългосрочен план, да се работи съгласно приетите стандарти и да се реагира правилно в конфликтна ситуация.
Създават се много екипи в областта на домашните грижи, като съответните организации имат утвърдени стратегии за справяне с определени кризисни ситуации. Но това трябва да бъде ангажимент и на тези хора, които са в позиция да вземат решения.
Според данни на “Европейското женско лоби”, което обединява фондации от страни - членки на ЕС, всяка пета жена в Европейския съюз е жертва на домашно насилие.
Физическото насилие от съпруг / партньор е най-често срещано, следвано от психическото насилие над жените и насилието спрямо децата.

Законът за защита от домашното насилие урежда правата на лицата, пострадали от домашно насилие, мерките за защита и реда за тяхното налагане.
Актът на домашно насилие често осъществява състав на престъпление от общ характер и наказателното преследване започва независимо от волеизявлението на пострадалото лице.
Предстои през 2012 г. да се направят промени по този закон, защото са необходими по-строги мерки срещу насилниците в Наказателния кодекс. В страната трябва да има повече консултативни центрове за жертвите от насилие. Засега има само 4 кризисни центъра, за да бъдат приемани майките с децата в краен случай.
Необходимо е МТСП да признае тези услуги и да търси възможности за осигуряването на повече консултативни центрове.

Таня Йовева

1 коментар:

  1. Изразявам тревогата си от изострянето на проблема. Защо ? Отново причината е в масовото обедняване. Възрастните хора са болни, с много разходи за лекарства, а в същото време с мизерни пенсии. Ако живеят с деца и внуци - то младите са я безработни, я с ниски заплати. За кое по-напред? За храна ли, за ток и парно ли? За дрешки на децата или за учебници. В мизерията трудно човек остава човек. И ако възрастният поради естеството на състоянието си прояви накой каприз - младият кипва от стрес и нерви и ето ти повод за грубост или в някои по тежки ституации - за насилие.
    Ниското жизнено равнище е в основата на повечето беди, но как да решим проблема?

    ОтговорИзтриване