15 ноември 2011 г.

Разрешиха на жените в Саудитска Арабия да гласуват


Кралят на Саудитска Арабия Абдула обяви революционна промяна като разреши на жените в кралството да гласуват и да се кандидатират за постове на общинските избори. Това са единствените избори в ултра-консервативната страна.
„От следващия мандат, жените ще имат право да участват в общинските избори и да избират кандидати, съобразено с ислямските принципи”, заяви Абдула, съобщават АФП и Ройтрес, цитирани от "Фокус" и БТА.

Кралят обяви още, че ще жени ще могат да влизат и в назначавания консултативен Съвет Шура.
"Тъй като отказваме да маргинализираме жените в обществото във всички роли, отговарящи на шериата, решихме, след обсъждане с висшите духовници и други (...) да включим жените като членове на Консултативния съвет от началото на следващия мандат", заяви кралят в реч пред съвета.
Консултативният съвет е 150-членен съвещателен орган, назначаван от краля за срок от 4 години. 

Активисти в страната отдавна настояват за увеличаване на правата на жените, на коитоне е разрешено да пътуват, работят или да се подлагат на медицински операции без одобрението на роднини мъже и е забранено да шофират

На обществени места има разделение между мъжете и жените, включително в училищата, ресторантите, дори на опашките във веригите за бързо хранене, пише "Блумбърг", цитирана от в. "Дневник". 

Крал Абдула обеща да подобри положението на жените в саудитското общество и през 2009 г. той отвори първия смесен университет в страната. Същата година той назначи първата жена зам.-министър Нора бинт Абдула ал Файез и обеща да предостави по-голям достъп на жените до работни места.


Източник: dnes.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар