15 декември 2011 г.

Една птичка пролет не прави


Наскоро медиите съобщиха, че административният съд в Шумен е въвел специална софтуерна компютърна програма за незрящи, която преобразува текстовете в говор. Така всяко съдебно решение може да бъде „прочетено”, тоест чуто от хора с увредено зрение.
 Браво, още една стъпка с която незрящите имат нормален достъп до правосъдие и са независими при общуването си с правовата система. От облекчението могат да се ползват и неграмотни граждани – последното едва ли е за хвалба, в началото на третото хилядолетие в европейска страна, за каквато се смятаме, неграмотни не би следвало да има въобще.
Но защо само там се ползва тази програма? И за какво става въпрос?
Говорящата програма се нарича „Джоус” и е пригодена за операционната система „Уиндоус” на Майкрософт, която се използва повсеместно в България. Има и български говорен синтезатор наречен „Гергана” на името на притежателката на ясния дикторски глас използван за създаването й. Така, всичко което може да се прави с компютър, може да се прави без използването на екран. Компютърът чете с глас, сърфира в интернет, управлява се не с мишка, а с клавишни комбинации. Напълно незрящи могат спокойно да работят с компютър и да общуват по електронен път.
Ето това е начинът хората с увреждания да имат достъп до висококачествено образование, а след това и до работни места изискващи висока квалификация. Нашата образователна система следва спешно да въведе обучението за работа с тази говоряща програма за всички деца със зрителни увреждания. Учебниците за тях следва също да бъдат качени на електронен информационен носител и тогава те спокойно могат да учат в нормални училища, университети и всякакъв вид учебни заведения. При това могат да бъдат обучавани не само като работници в нискоефективни производства, а в специалности като право, икономика, бизнесадминистрация, социология и всичко за каквото се сетите. Те ще бъдат пълноценни кадри навсякъде, където се изисква електронна обработка на информация и електронен обмен на данни.
Не на последно място би следвало в цялата общинска и държавна администрация да има възможност за ползване на програмата – това е достъпна среда в действие. Другото са социални помощи и мизерия, на каквато тези хора са обречени в момента.

15.12.2011.
София


Диана Дар

Няма коментари:

Публикуване на коментар