13 декември 2011 г.

Министър Тотю Младенов връчи награди “Работодател на годината” за 2011 година


На официална церемония по награждаването “Работодател на годината”- 2011 министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов каза, че МТСП ще осигури над 500 млн. лева за заетост през 2012 г. чрез Националния план за действие по заетостта и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. В приветствието си той отбеляза, че в различни програми за заетост и обучение, заложени в Националния план за действие по заетостта – 2011 г., за десетте месеца са включени 38 570 лица, а в насърчителни мерки за заетост и обучение – 6 000 лица. От стартирането на проектите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” през 2009 г. до края на октомври 2011 г. в различните схеми са включени над 168 хиляди лица, допълни още министър Младенов.

Заместник-министър Деяна Костадинова отбеляза, че МТСП, общините и работодателите са партньори в постигането на общата цел – повишаване на заетостта, и напомни, че успешното партньорство гарантира устойчив икономически растеж.

На церемонията бяха отличени 26 работодатели, класирани в 9 категории, от 1-во до 3-то място. Ето някои от тях:

Категория: „Работодател (с персонал над 50 души), обявил най-много работни места на първичния пазар на труда и наел на тях кандидати, насочени от бюрото по труда” е „Албена” АД, Курортен комплекс „Албена”. Комплексът е наел 637 безработни за работа в туристическия бизнес. 


Категория: „Работодател, наел най-много безработни лица от групи в неравностойно положение на пазара на труда” 
1 място: Общинска администрация Видин, обявила 25 работни места и наела на тях 25 безработни от групи в неравностойно положение по 3 мерки от Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ). 
2 място: Общинска администрация Долни чифлик, наела 16 лица в неравностойно положение по националната програма „Заетост и обучение на хора с трайни увреждания” (НП „ЗОХТУ”) и 3 мерки от ЗНЗ.
3 място: „Тих труд” ЕООД, гр. Бургас. Фирмата е наела 10 лица по НП „ЗОХТУ и 1 мярка от ЗНЗ.

Категория: „Работодател, разкрил най-много работни места по програми и мерки за заетост” 
1 място: Общинска администрация Бяла Слатина, обявила 483 работни места и назначила на тях безработни лица по националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” (НП „ОСПОЗ”).
2 място: Общинска администрация Враца, обявила 410 работни места по НП „ОСПОЗ”, НП „ЗОХТУ и регионална програма.
3 място: Общинска администрация Брусарци, обявила 337 работни места по НП „ОСПОЗ” и националната програма „Асистенти на хора с увреждания”. 


Категория: „Работодател, разкрил най-много работни места в община с висока безработица (със средномесечно равнище над 15%), извън НП „ОСПОЗ”, и наел на тях кандидати, насочени от ДБТ” 
1 място: Общинска администрация Крумовград, обявила 175 работни места и наела на тях 171 души
2 място: Общинска администрация Тервел, обявила 143 работни места и наела на тях, насочени от ДБТ безработни лица.
3 място: „Агротайм” ООД, град Исперих. Дружеството е обявило 100 работни места и е наела на тях безработни. Занимава се с производство на селскостопанска и животинска продукция. 


Нова категория за тазгодишното издание на форума е „Работодател - община, усвоил средства по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП „РЧР”), с най-голямо въздействие върху равнището на безработицата в общината”: Община Трън - обявeни 430 работни места, наети 443 лица. Равнището на безработицата в общината е спаднало от 43.9% в началото на годината до 16.4% към 31.10.2011 г.

Категория: „Успешно реализиран проект по ОП „РЧР” и висок брой включени и запазили заетостта си след приключване на проекта лица”.  Отличени са „Овергаз Инк.” АД и „Балканфарма – Дупница” АД.


Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова връчи на 10 души от системата грамоти „Служител на 2011 година” и на 11 директори на ДБТ грамоти за цялостен принос през 2011 г.


Информация: МТСП

1 коментар:

  1. Очакващ повече15 декември 2011 г. в 9:15

    Единственият начин за повишаване на доходите е растеж на икономиката и генериране на нови работни места.Така, че усилията слеедва да се насочат към трудова активност. Не по-малко важен е обаче въпросът какви ще са тези работни места. Ако ще симулираме заетост с метли по улиците и по-често с клечене около тях, това ще е само излишен разход на средства. Трябва ни икономика на знанието и иновациите. Трябва ни продукт с висока добавена стойност и образовани хора с високи доходи. Само така ще постигнем висок стандарт и авторитет в ЕС.

    ОтговорИзтриване