30 декември 2011 г.

Психотерапевт с китара


След две години в Прага се завърна харизматичният композитор на песни Уилям Фицсимонс.  В края на юни той представи своя албум в уютна среда в кафе клуб в Прага.  Днешното време е с интровертните личности.  Благодарение на интернет не е нужно да излизате от спалнята си.  Можете тихо да си пеете в леглото, а в същото време за вас да узнаят хиляди почитатели на другия край на света.  Такъв е случаят със сина на незрящи родители от американския град Питсбург Уилям Фицсимонс.  Така той успява да сътвори
ранните си продукции.  Родителите му са способни музиканти и инсталират специално за него орган в дома.  С тяхна помощ Уилям се научава да свири на много инструменти, но китарата му допада най-много.  Преди да се отдаде изцяло на музиката, Уилям учи психотерапия и става лекар на психично болни.  Още по това време започва да пише песни, което е личен мотив за справяне със собственото му психическо заболяване. 
С помощта на издателството Халдерн поп рекордс композиторът става известен и в Европа. Негови песни звучат и в американски телевизионни сериали.  Така Фицсимонс получава висока оценка от музикалните среди.  Цялостното му творчество е изпълнено с автобиографични откровения.  Първите два албума отразяват разпадането на брака на неговите родители.  По това време Уилям все още е психотерапевт и интересът към неговата музика е твърде голям, но у него отново се появяват психологически проблеми.  Третият му албум не описва горещите събития от детството му, но разказва за мрачните моменти, свързани с неговия развод. 
През тази година той предприема европейско турне с новия си албум "Злато в сянка".  В него не се чувства депресия, но авторът има амбицията да се вгледа в себе си.  Уилям изразява своята позиция по следния начин:  "Достигнах точката, от която или ще победя болестта, или стремглаво ще пропадна в ада.  Така или иначе съм тук, за да довърша музикалния си проект." След загубите все още съществува надежда.


Павел Зелинка, радио Прага
Превод от чешки: Ваня Петкова

1 коментар:

  1. Страданието облагородява човека. Научава го да се вглежда във вътрешното си аз, да преодолява изкушенията на преходния материален свят. Това ни доближава до Бога творец и може би ни прави по-съвършени, дано го осъзнаваме.

    ОтговорИзтриване