28 декември 2011 г.

Суета, риск и още нещо


Хиляди българки са с поставен силикон в бюста в името на суетата.  Националният консултант по пластична хирургия доц. Димитър Евстатиев  по повод скандала с изделията на френската фирма производител на имплантанта констатира, че все още в България няма регистрирани жени, пострадали от подобно вмешателство в природата. Води се разследване в международен мащаб. Оказва се, че продуктът може да причини рак и дори има починали пациентки.
            В името на какво, се питаме? Здрави и прави млади жени си коригират бюста, за да са в крак с модата, или с изискванията на богатите си съпрузи, кавалери, меценати? Модата на шоубизнеса, на компаньонките, на празноглавата красота без съдържание. Модата на заместителите. В това ли се състоят ценностите на уважаваната дама?
         Демонстрация на лукс, пари и самочувствие от пластмаса. Само, че може да бъде и опасно. Това е наказанието на съдбата за тези, които са позабравили човешкото и умението да бъдеш силен с духовното си аз. Скъпата цена на помъдряването.
Лекарите обясняват, че проблемът идва от недобросъвестността на производителя, който подменя силикона с технически вместо с медицински, щом успява да получи сертификат за производството от френските медицински власти. Доц. Димитър Евстатиев съветва жените с поставен силикон да направят консултация с опериралия ги хирург и да се прецени риска от нежелани последствия, след което да се вземе решение за премахване на имплантирания силикон. Аз пък се питам, защо ли въобще е следвало да бъде поставян… Или всичко е въпрос на пари и желание за печалба от претенциите на суетните.
Световната асоциация на пластичните хирурзи все още не била обявила, че имплантите  са канцерогенни, нито пък, че създават някакъв риск за здравето, коментира пред „Монитор” д-р Николай Георгиев от Националното сдружение по пластична хирургия. А дали ще ги обяви за вредни, ако работещите в нея са добре стимулирани от производители и частни кабинети, в които се правят подобни операции? Сега следват съвети за редовни прегледи при пластични хирурзи, препоръки за допълнителни изследвания и т.н. Ето още приходи за гилдията.
            Суетата е скъпо удоволствие, естествено.
        А болните деца могат да почакат, докато някоя кака с имплантиран силикон реши да посети благотворително и само за пред камерите клиниката по детска онкохематология например.
            Силикон или човечност, изберете сами, уважаеми дами.

Диана Дар

3 коментара:

  1. Още нещо...

    Имплантите са приветствани при ракови заболявания на гърдата. Те спомагат жените отново да възвърнат изгубеното си самочувствие след отстраняването й. В този случай говорим не за суета, а за естетика.

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласна съм с анонимен. Но когато имплантите се поставят по медицински съображения, те се поставят във водещи медицински заведения и контролът върху качеството на медицинското изделие е жесток - и така трябва да бъде.
    Съвсем друго е в клиниките по разкрасителна пластична хирургия, където се прави корекция на бюст, устни, някои деликатни зони около ханша и т.н.
    Нека, ако има случаи на поставен некачествен имплант на болна от рак жена - държавата да поеме всички разходи по повторна операция, по лечение след нея и дори да плати обезщетение на пострадалата.
    Но ако такъв имплант е поставен на здрава и права дама, само за да подсили сексапила си, като единствено средство за успешна кариера или намиране на богат "спонсор", то тогава дамата или този, който инвестира в сексапила и - той да плаща, и всички да си носят последствията.
    А пък инвестираните във втория случай пари биха могли да отидат за наистина нуждаещи се.

    ОтговорИзтриване
  3. Те тези със "спонсорите" отдавна се доверяват на ултра модерната технология, заложена в бялата козметика и не рискуват излишно. Голяма част от тях считат липоскулптурата за отживелица.

    ОтговорИзтриване