5 декември 2011 г.

Традиции и съвременност се преплитат в Тунис

Всички сме чували за пещерните жилища в скалите на монаси отшелници край Аладжа манастир близо до Златни пясъци. В християнството и исляма, колкото и да е странно има общи легенди и митове. Много мюсюлмани също почитат като свещено място домът на Дева Мария в гр. Ефес в Турция. В областта Кападокия на южната ни съседка е запазен градът на древни християнски общности, изграден на няколко нива под земята, със складове, жилища, място за отглежданите животни и всички необходими комуникации.
Още по-интересно е, обаче, че в днешен Тунис и сега има народности и племена, които живеят в подземни жилища. Известни са като троглоиди и това съвсем не е понятие от научната фантастика, а обозначение на общност от свободолюбиви обитатели на пустинята Сахара, берберско племе запазило традициите си и обитаващо околностите на гр. Матмата. Този бит и обичаи са запазени повече от 15 века. Домовете на троглодитите са прокопани в скалите и представляват нещо като свещен кърт, по средата е центърът – т.н. дневна, до която се стига по проход, изкопан в глинестата песъчлива земна маса.  Той няма покрив – осветява се от откритата дневна светлина. Радиално около него са спалните, вкопани в земята пещерни ниши. Такива са и кухнята, килерът, детските стаи – те са повече на брой, защото берберите смятат броя на децата за семейно богатство. Тази общност е  една от най-древните в Северна Африка. Защо ли живеят по този странен за нас начин?

Това всъщност е най-природосъобразният начин на живот, съответстващ на климата в района. Тук яркото слънце на пустинята води до страшни жеги през деня и до пронизващ студ през нощта. Така подземното жилище осигурява поносими температури през цялото денонощие, при това без никакъв разход на енергия. През деня помещенията са по-хладни, а през нощта - топли. Нещо като постоянните температури в „мазата” на селските къщи в България. Освен това, така берберите се пазели от нашественици, които трудно биха открили подземния град. Той пък лесно се отбранявал, защото достъпът до него е само през тесни проходи, където може да мине не повече от един войник.
В Матмата, макар и в странни за нашите представи жилища, живеят образовани и цивилизовани хора. Облечени са в традиционно бедуинско облекло, но това е само заради горещия климат, за който това облекло от естествени материи и свободни кройки е най-подходящо. В подземните стаи съвсем нормално съжителстват традициите и съвременността. В тях има телевизори, дори компютри, хладилници, често наблюдаваме и сателитни антени във височина на светлия отвор на дневната. Младите бербери ходят на училище, най-амбициозните от тях не се колебаят да завършат дори университет.
Този начин на живот е привлякъл асовете на световната киноиндустрия. Джордж Лукас е снимал тук епизоди от „Междузвездни войни”, Стивън Спилбърг използвал този естествен декор за филма “Похитителите на изчезналия кивот”, дори историите за  Индиана Джоунс са филмирани на това място.
Днес по скалите се виждат стотици отвори и пещери. Матматските бербери, които са дали името на близкия град, продължават да живеят в традиционните жилища на дедите си, но не се отказват от съвременните постижения на цивилизацията. Дневните помещения достигат до 10 м в дълбочина и височина. Около вътрешния двор, наречен хауш, са стаите, продължаващи по 20 м навътре в скалите. Понякога троглодитските жилища са на няколко етажа. За стълби им служат въжета с възли - пандуси. Издълбани прагове в  стените изпълняват  ролята на легла, а ако на берберката  й е необходим гардероб, библиотека или кухненски шкаф – няма проблем, издълбава си ги в стената. Защо да харчиш пари за скъпи мебели или да унищожаваш  дървета, за да ги произведеш. Меката скала е идеална за целта.
В последно време около половината население на областта живее в подобни жилища, които са и невероятна туристическа атракция. Туристите разглеждат с удивление екзотичните жилища, похапват домашни питки с мед, пият чай, а ако искат докрай да се насладят на невероятни преживявания, могат да пренощуват в подобен подземен хотел и да посрещнат  уникален слънчев изгрев сред почти извънземен пейзаж.
Троглоидите ни показват, че има какво да научим от древните традиции. Те ни демонстрират  как можем да живеем екологично и природосъобразно, да пестим енергия за отопление, когато е студено и за климатик, когато е топло. Нагледен урок по опазване ресурсите на планетата.

София
03.12.2011

                                                                                               Диана Дар

Няма коментари:

Публикуване на коментар