6 декември 2011 г.

Шаран за Никулден – да спазим ли традицията


Дълголетна е традицията в деня на св. Николай покровителят на морето, моряците и рибарите да похапнем шаран. Той трябва да има много люспи – колкото повече са те, толкова повече парички ще дрънчат в портмонето ни.
Носи се легендата, че когато веднъж светецът бил в морето, се извила буря и лодката се пробила. Тогава мъдрият старец грабнал един шаран, запушил с него пробойната и така се спасил. И днес се вярва, че следва да заровим люспите от никулденския шаран в двора, та да има пари в семейството. Друг е въпросът, ако нямаме двор. Можем да ги заровим в саксията на балкона, например.
Та да си хапнем ли шаран по време на коледните пости?
Рибните магазини преливат от стока. Съвсем по нашенски цените й преди празника скачат. И за кое по-напред да отделим? За парно и ток ли, за лекарства ли – че ей го и грипът пристигна. Дали ще ни останат парици за някоя дреболийка под елхата, та нали  и Коледа идва?
В много европейски народи почитат светеца под една или друга форма. Свети Николай за някои е санта Клаус, който пълни детските чорапчета край камината с вкусни сладки нещица. Тоест той се родее и със самия дядо Коледа, който пък при социализма се бе маскирал на дядо Мраз. Старите славяни по това време на годината / около деня на зимното слънцестоене – 22 декември /почитали Колада, богинята на отвъдното, която била сестра на Лада – богинята на любовта и семейството /, а нейният ден е 22 юни – денят на лятното слънцестоене.
Тези, които държат на традицията ще напълнят шарана с орехи, с много лук, ще сложат домати и в глинена тавичка ще опекат вкусната риба. Заможните ще отскочат до някоя екзотична дестинация и ще хапнат есетрова риба със сос от трюфели, кралски скариди или някое друго морско създание с дълги пипала, обработено от майстор готвач в скъп ресторант.
Обикновените хора ще предпочетат да си хапнат печена скумрия с картофена салата, защото от една страна – някои шаранчета ухаят малко и на тиня, от друга – все пак и цената е важна.
Много от младите пък са готови да отбележат празника и с пържена цаца, полята с малко бира. Край морето, във Варна и Бургас ще се облажат с паламуд, покрай Дунав ще направят дъхава рибена чорба.
Какво ще хапнем на празника?  Ами всеки според вкуса, джоба и вярата си. Но нека е вкусно, нека сме с близките си, нека се усмихнем един на друг, да си простим обидите през годината и нека св.  Николай ни даде здраве, мир и любов!
Наздраве!
И  да ви е сладко!

06.12.2011
София
Николайка Николайкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар